top of page

Vakolatfaragás és hímzés

A homlokzatok, falfelületek díszítésének sok módja van, az egyik leglátványosabb maga a vakolathímzés. Ilyenkor a fal vakolatának (vagy tapasztásának) anyagából alakítunk ki formákat. Ennek is két módja van - az általunk is használt esetben nagyobb felületet vakolunk fel és visszaszedjük - faragjuk az anyagot, B-esetben az anyagot alakítjuk formára, nem eltávolítással, hanem hozzáadással.

Megjegyzés: Vakolatnak hívjuk a homok-alapú, géppel vagy szerszámmal bedolgozott falburkolatot. A tapasztás elsősorban vályog-alapú és kézzel viszik fel a felületre. Ez azért fontos különbség, mert a tapasztásban növényi rostok, szálak is találhatók, ami a faragást nehezíti, illetve a textúrában megjelenik ez az összetétel. A vakolt ilyen szempontból homogénebb, bonyolultabb formák kialakítására is alkalmas. Természetesen sok anyagból készíthetünk még vakolatdíszítő elemeket (pl. gipsz). De ezeket általában sablon alapján több helyen megjelenő elemeknél alkalmazzák. A helyszínen készített vakolathím elsősorban az egyedi díszek, motívumok sajátja.


Díszítés vagy kifejezés?


A díszítés szerintem önmagáért való - mert tetszik. Nem biztos, hogy tisztában vagyunk a konkrét jelentésével és hogy hogyan alakult ki, régen a mai díszek elődjei mind a kifejezést szolgálták, az építészeti szándékot részletezték, pontosították. Én a mai napig így tekintek ezekre a rátét elemekre, amelyek nem szerkezeti elemek. Tehát ha elvennénk őket, a ház még állna, de az a kérdés hogy a hangulata, “ereje”, hatása is megmaradna-e? Számomra a díszek levehetők “értékromlás nélkül”, azok az elemek, amelyek a kifejezést szolgálják nem!


Itt, Biatorbágyon új iskola épül. A gyerekek számára olyan környezetet szándékoznak teremteni, amely a tudásuk fejlesztése mellett a lelki fejlődést és az egészséges világkép kialakulását is támogatja. Ez az erős igény érdekes, nagyvonalú terekben mutatkozik meg, ahol az osztálytermek, külön homlokzatokat kapnak - az egyes szaktantárgyakra utaló vakolathímzéssel. Ezeket a hímeket a magyar képírás alapján dr. Pap Gábor lektorálása mellett a Téridőműhely készítette el.


Nálunk az iroda hozzáállása, hogy a csapat szakmai fejlődését és a gyakorlat-elmélet összekötését lehetőségeihez mérten, következetesen támogassa. Így alakult, hogy két munkatársunk rendszeres csapattag lett a vakolathímek kivitelezésében. Alább az ők beszámolóit olvashatjátok több technikai részlettel, személyes tapasztalattal.


Szerintem az külön erény, hogy nem csak beszélni tudnak majd róla, hanem megértik ezeknek a motívumoknak a jelentőségét és a kivitelezésben is tudják segíteni annak idején a kivitelezőket. Ha valaki a megvalósítási folyamattal és annak korlátaival tisztában van, nagy eséllyel tervez olyat az íróasztalnál, ami kivitelezhető és ha más nincs, akkor ő is magabiztosan meg tud csinálni.


Köszönjük Grátz Antal a lehetőséget és az érdekes munkát!

RG


Nem túlzok ha azt mondom, hogy ház a házban készül, az osztálytermek fedett térben helyet foglaló “osztály házak” lesznek, virágoskerttel a falak lábainál. E házak oromfalaira kellet vakolat díszeket faragnunk.


Nagyon érdekes csapattal dolgozhattam, mind szobrász, tanár, néplélek kutató, kályhaépítő fogtechnikus, építész hallgató és kőműves is volt a brigádban.


Megérkezés után neki is láttunk a munkának, először egy kertet alakítottunk ki az oromfalra, mely 25 cm és 20 cm-es körcikkekben találkozott a sarkain. Ezután kimértük a középtengelyét a falnak és a függőt. A léckeretre felerősítettük kapcsozóval a fóliára felrajzolt mintát. Jelölővel átrajzoltuk, így egy mélyedés keletkezett a tegnap este felvakolt felületre. Ezután felhajtottuk a fóliát, elkezdtük nagyolni késsel, arra kell nagyon vigyázni, hogy a hegyes részeken a hegytől indulunk befele és akkor nem törik le. Miután megvolt a nagyolás, szobrász eszközökkel kell finomítani a munkát, szép egyenletes terpesztéssel az egyszerű formákból csodás vakolatdíszek készíthetők.


Ha kész a forma, ki kell szépen tisztítani a közöket. A késsel nagyolásnál óvatosan kell bánni, mert ha megsértjük a falat ki kell javítani, mert a szórt és a tört fény nagyon előhozza festés után ezeket a hibákat. Antal szilikonos festést javasolt (az is páraáteresztő). Nagyon precízen kell időzíteni a munkafolyamatokat, a vakolat száradása és faraghatósága miatt. Ha túl kemény lassan megy a munka, ha túl folyékony kezelhetetlen az anyag. Keményre száradt vakolatoknál segít, ha vizezzük a falfelületet.

TBA falfelületek már az alapvakolatot megkapták, így a megfelelő tapadás kialakítása végett a vakolat felhordása előtt szükség volt a rajz kontúrjában ezt az alapvakolatot visszaszedni, majd tapadóhíddal kezelni a felületet.


Tervezés, előkészítés

 • rajzok elkészítése 1:10 léptékben

 • rajzok felnagyítása 1:1 léptékre

 • rajzok átmásolása fóliára

Felület előkészítése

 • Alapvakolatot le kellett szedni. Ehhez a rajz kontúrjában a falat vizes szivaccsal föláztattuk, majd kb 5-10 percet hagytuk ázni, ezután spaklival könnyedén le lehet kaparni az alapvakolatot.

 • Fal száradása után tapadóhíd fölkenése a felületre.

 • Száradás után kontúr szélén vékony fa léceket kell szegezni a falra. Olyan magas legyen a léc, amilyen vastagon a vakolat felhordásra kerül, mert így könnyebb síkra lehúzni a felhordott anyagot. Ez kb 1,5-2 cm vastagságot jelent. A léceket előfúrtuk, majd kis szegekkel rögzítve lettek a falon. Fontos, hogy ráhagyással kell dolgozni, a rajz kontúrjától minimum 1-2 cm távolságban elhelyezni a léceket, hogy legyen hely a minta ferde éleinek kialakításához is. Illetve célszerű még úgy elhelyezni a léceket, hogy ehhez lehessen majd rögzíteni a fóliát is, amin a minta van.

 • Lécek közé bekevert zsákos anyagot kell felhordani, elsimítani.

 • Hőmérséklettől, páratartalomtól, légmozgástól/széltől, illetve a felvitt anyag felületétől függ a száradási idő. Az az optimális, ha még késsel vágható, puha az anyag, ekkor formázható a legjobban, leggyorsabban. Ha ennél szárazabb már az anyag, akkor már inkább kaparni kell a minta kialakításához. Fűtött beltérben voltunk itt, kb. 19-20 fok volt, minimális huzat volt csak. Anyag felhordása után legalább 3-4 órát kellett várni míg el lehetett kezdeni a munkát vele. Ha túl gyorsan szárad vagy bármi miatt időt kellene nyerni, akkor célszerű műanyag fóliával letakarni, így kevésbé tud párologni s gyorsan kötni az anyag.

 • Amikor már nem ragadt bele a vakolatba a fólia, akkor a megfelelő pozíció kijelölése után a lécekre tűzőgéppel rögzítettük a mintákat tartalmazó fóliákat.

 • Fóliák rögzítése után tüskés, íves kialakítású derelye vágóra emlékeztető szerszámmal a fólián lévő mintát átrajzoltuk a vakolatra. A fóliát ráhajtottuk az anyagra, majd az eszközzel a fólián körbe rajzoltuk a mintákat. Ha puhább az anyag, akkor nem kell erősen rányomni a szerszámot, anélkül is átnyomódik a felületre a minta.

 • Átrajzolás után el is távolítható a fólia. Nagyobb mintáknál célszerű csak fölhajtani a fóliát, hogy szükség esetén lehessen ellenőrizni a minta pontosságát.


Mintázás

 • Az átrajzolt mintát késsel, szobrász üregelők segítségével fokozatosan kell kialakítani.

 • Először a széleket, a nagyobb, mintán kívüli részeket célszerű leszedni.

 • A nagyolás után lehet mind közelebb s közelebb faragni a vonalakhoz.

 • A minta kialakítása után jön az utómunka, az élek finomítása.

 • Ezután az apróbb letörések, anyagban lévő lyukak kikenése, javítása saját anyaggal.

 • Legvégül pedig a fal tisztítása, a minta közötti vakolat ledörzsölése/kaparása. Ezt óvatosan kell végezni, mert könnyű a falat megkarcolni, amit utólag kell majd kijavítgatni.

 • A forma kialakítása közben célszerű vízzel permetezni a felületet, hogy kevésbé száradjon gyorsan, könnyebb legyen a faragás.Ami számomra tanulság, hogy minden nap kezdésnek jobb végig gondolni az aznapra ütemezett feladatokat, hogy mihez mennyi idő szükséges, hogy milyen folyamatok között vannak várakozási/száradási idők, mi a szükséges sorrendiség, mi az amit függetlenül lehet elvégezni, előkészíteni, s így a várakozási időben mivel lehet haladni. Például az előző napi minta utómunkáját, fal tisztítását lehet a következő minta vakolat száradási idejében is végezni, nem kell előbb az előző mintát befejezni, hogy a következőt el lehessen kezdeni vakolni.


Másik tanulság, hogy a vakolathímzésnél minden hiba javítható csak plusz ráfordított időt igényel, de nem kell elölről kezdeni az egészet. Illetve az is előfordulhat, hogy a minta azután változik, hogy kész van már a falon, s le kell verni a már elkészült munkát.

Fárasztó, koncentrációt igénylő munka. A több irányú minta miatt mindkét kézre szükség van, itt lehet s kell is mindkét kezet használni, mindkét kézzel megtanulni az eszközhasználatot.

THComentarios


bottom of page