top of page

Mini építészeti tábor Pécsett

Mit lehet kihozni egy mini építész táborból? A Pécsett 2023.09.22-24. között megtartott esemény alatt több izgalmas építészeti megoldással találkozhattak a résztvevők, sőt ki is próbálhatták megépítésüket, elkészítésüket a gyakorlatban.

Meglévő épület alternatív, költséghatékony szigetelési megoldása a könnyűvályog hőszigetelés készítése akár saját kezűleg. Ez egy helyszínen összeállított szigetelési módszer, vagyis nem gyárban készül, nincs bevizsgálva laboratóriumban, és nehezen is garantálható papíron, hogy egyenletesen mekkora hőszigetelési képességgel bír. És persze nem is annyira bank-/hatóság-kompatibilis. Viszont a gyakorlat mellette szól, és nagyon jó eredményeket hoz az eddig elkészült épületeknél. Így ha valakinek van otthon vagy a közelben könnyen beszerezhető 1-2 db szalmabálája, jó földje, és szereti a fizikai munkát - mert bőven kell hozzá abból is - csak ajánlani tudjuk.

Ha érdekel Titeket az elkészítés pontos menete, jelezzetek nekünk és mi megírjuk egy következő blogban!



A tábor másik érdekessége a vikli-fal. (Valószínűleg most írták le először ezt a szóösszetételt, legalábbis mi még nem találkoztunk vele eddig!) A meglévő épületnek egy kis födémrészét felbontották, hogy a későbbiekben lépcső kerüljön be a helyére, így kialakítva az eddig kihasználatlan padlásból egy meghitt hálószobát. Na de mi is az a vikli? A kibontott födém egy viklis födém volt, vagyis a födémgerendák között fa karókra tekert vályogos szalma volt beszorítva. Ez egy hagyományos födémtípus a magyar népi építészetben. A vikliket roncsolásmentesen, óvatosan bontották ki, hogy később újrahasznosíthatók legyenek. Az átépítés során terveztek egy zuhanyzót, mely mellé új falat kellett építeni. A fal két sarkára bevésett gerenda került, közéjük pedig becsúsztatták a régi vikliket. Nagyon izgalmas hatást keltett, persze ez majd le lesz tapasztva, talán tadelakt kerül rá vízzáró rétegként. De ez majd egy következő tábor eseménye lesz!




bottom of page