top of page

Te mit tanultál nyáron?

Igaz még nincs év vége, de lehet neked is gyorsan el fog menni. Esemény, eseményt követ és mikor megállsz (ha megállsz) decemberben és visszanézel, felmerülhet benned a kérdés: tanultam valami hasznosat idén?

Tegyük fel szereted a természetes anyagokat, izgat a sár és a többi kreatív és egészséges építőanyag, még arra is gondolsz, hogy ezekből építenéd a házad. Nézelődsz, itt a jó idő és lehet jelentkezni programokra, olyanokra is, ahol ezekkel az anyagokkal és a velük kapcsolatos technológiákkal foglalkoznak. Tényleg? Van ilyen?


Van.

Az a kérdés, hogy elmész-e; ha ott vagy akkor pedig mire koncentrálsz... Ha eltelik a nyár és megkérdezném: Te mit tanultál idén, ami ösztönöz, ami lelkesít és amit ténylegesen tudsz majd használni jövőre mit mondanál?
Ha valakit, mondjuk Téged, valóban érdekel a fenti téma, érdemes vele nem csak a gép előtt, vagy a könyveket búja, hanem a "küzdőtéren" is foglalkozni, vagy legalább megismerkedni.


Ha komolyan gondolod ki fel kell kerekednek és oda menned, ahol az észt osztják - ezt nem lehet házhoz rendelni.


De van egy jó hírem:


Nem kell messzire menned, hiszen Magyarországon (és szomszédságában) remek képzéseket, kurzusokat találsz, hogy alapozz, hogy kapcsolatot és tapasztalatot szerezz. Nem kell egyáltalán messzire menned érte!

Ezzel a témával szeretnék kicsit foglalkozni - ha abban gondolkodsz, hogy elindulsz és megszerzed a tudást, van pár dolog, amire jó ha odafigyelsz. Illetve van pár olyan alapelv, amellyel az idődet a leghatékonyabban tudod tanulásra fordítani.Tartalomjegyzék:

  1. Kalandos utazásaim

  2. Miért?

  3. Mit tanulhatsz belőle

  4. Lehetőségek idehaza


Utazásaim


Előrevetítem: nem akarom elhúzni a fejezetet, illetve nem is a dicsekvés az indíttatás, inkább hogy lássátok a mennyiségeket, és hogy merre jártam - hátha kedvet kaptok hozzá!


A Habitatnál kezdtem Kisvejkén, hogy hogyan jutottam oda nem tudom, de szegély családok házait újítottuk fel - vakolás, ablakszigetelés, meg ami kellett. Az építész képzés még messze volt, de nagyon élveztem és rengeteget tanultam. 2012-körül már túl voltam az egyetem felén, be voltunk sózva, hogy tanuljunk a vályogról gyakorlati szempontból is - én főleg, hogy az elméleti oktatás során megismert részben homályos, részben hiányos ismereteimet bővíthessem. Eljutottunk Gáspár Jánoshoz csirkeólat rakni, tapostuk a sarat és egy baráti körös tábor szervezésen gondolkodtunk - a tábort meg is szerveztük és egy alföldi mester segített megépíteni egy régi típusú vályogkemencét. Közben felmérő tábort szerveztünk, zsúppoltunk, én pedig a diploma után ácsok mellé szegődtem. Nem kifejezetten tábor volt, de laktam itt is ott is és tanultam rengeteget - ez számomra a vándorkodás, a vándorolva tanulás kezdete volt. Komolydott a táborszervezősdi nálunk, több táborhelyszínnel is próbálkoztunk - hol tapasztás, hogy más régi mesterség volt terítéken. Közben Vass Zoltánnal is megismerkedtem és ő lett a tanítóm. Vidéki "vályogos-képzést" kellett tartalom, így Zolival gyakoroltam, azután az alapokat tanítottam. Zolinál, és az Ácsoknál is inas voltam, aztán Zolinál később legény. Az inas a mester mellett dolgozik folyamatosan, a legény vállal saját munkát is, de még tanul bőven. Tehát inaskodtam, legényeskedtem, azután egy hirtelen döntéssel a Vándoriskolába is beiratkoztam,, hogy mint építész hasonló módon tanuljak tovább. A KKE (Küs Károly Egyesülés) iskolájának elve nagyon tetszett. Félévente mehettél más mesterhez tanulni. Kijutottam Erdélybe, ahol sok kapcsolatot gyűjtöttem. Ebben az időben 3-4 tábort is megtartottam/tunk és tervben volt egy erdélyi túra is. Ennek fó csapása az Ars Topia féle fürdőépítő kaláka tanulmányozása volt, természetesen részvétel útján. Hamár vonattal megy az embere, akkor útba ejt kemence építést, faház építést és csűrfelújítást is, valamint Zolin keresztül egy kisház betapasztásának a levezénylését is el tudtam vállalni. Abban az évben talán 8 "táborban" vettem így részt. Később a táborok száma csökkent, továbbra is sokfelé jártunk, Bihari Ádám révén Franciaországba is sikerült eljutnunk. Hálás vagyok ezért az időszakért, belevágnék mégegyszer, de azért már okosabban. )


Két célja volt az utazazásoknak:

hasznos munka általi tapasztalatszerzés

magyarul 1. tanulás; 2. mások számára is értelmes munkavégzés (akár tanítás, akár építés) mindig is cél volt, hogy a munkát ne csak önmagáért, hanem egy cél megvalósítása nyomán végezzem - az az igazi tapasztalat, régen sem "csak úgy" dolgozgattak az emberek - mindennek értelmes és így értéke is volt.

Szerettem sátorban vagy függőágyban aludni és a változatos kihívásokat minden nap megugrani. Építettünk budit és malomtetőt, szedtünk tapasztáshoz agyagot patakmederből és arattuk a rozsszalmát a fedéshez.


Miért?


Ez egy nagyon fontos kérdés.


Miért utaznál 14 órát egy kusetben? Miért aludnál 2 hétig függőányban, vagy az erdő közepén a vaddisznók mellet? Miért vállalnál be izomlázat, sebeket, szűkölést és eröltetett menetet? Miért kellnél korán, és miért dolgoznál folyamatosan?

Erre nem kell most válaszolnod, de ízlelgesd. Valami van ezekben a kérdésekben, ami lelkesít, ami előre mutat. Mi az én miértem?

Jobb akarok vállni - mind a mai napig - tudni akarom, hogyan működik, viselkedik az anyag, hogyan használható - mivel építész vagyok, úgy gondoltam, ezeket a dolgokat feltétlenül ismernek kell ahhoz, hogy hitelesen tudjak tervezni és másokat támogatni. Jobb táborokat akartam szervezni, lehetőséget akartam biztosítani másoknak is a tanulásra.


Úgy gondolom, hogy a táborozósdi az egyik leghatékony módja a tanulásnak, mert nem csak a "tananyag" hat az emberre - nem csak egy irányból érkezik az információ. Hanem minden ami körülvesz - a természet, a csapat, a munka, a feladat, mind a tanulást és a tapasztalást szolgálja. Hálás vagyok, hogy ennyi helyre eljuthattam. Rajtam múlt!

Fontos, hogy tudd miért vállalsz kényelmetlenségeket, és miért lépsz ki a komfortzónádból. Tanulni szeretnél? Másoknak segíteni?

Csupán lézengni szerintem nem lehet. Minden tábor intenzív élmény volt, mindenki kimerült, de hálásan és sokszor nehéz búcsúval indult haza - kapott valamit, ami számára értékes.


És hogy mit kaptak az emberek?
Persze kaptak ismereteket és lehetőséget.


De fontosabb, hogy mit szereztek?

Szereztek tapasztalatot, magambiztosságot és jártasságot. És sokszor nem csak az és annyit amiért jöttek...


Ezt ők szerezték meg, mert aktív résztvevői voltak az eseményeknek.
Mit tanulhatsz belőle?


Igyekszem összefoglalni:


1. Rajtad múlik

Elmész-e vagy sem, oda teszed magad vagy sem, figyelsz és jegyzetelsz vagy sem


2. Máshogy nem lehet

El kell menni, oda kell tenni magad, figyelni és jegyzetelni kell


Bár szokott lenne egy részletes tábori/képzési tájékoztató pár dolgot kiemelnék nektek, hogy mire figyeljetek, mire számítsatok táborok kapcsán.


3. Készülj fel, kérdezz

Tud, hogy hova mész és lehetőség szerint mi várhat rád - időjárás, terep, szállás-étkezés és tisztálkodás lehetőségei


4. A kevesebb pont elég, de ne vidd túlzásba

Nem kell mindent is vinned - pár váltó ruha, pár személyes tárgy, főleg amiben/amivel dokumentálsz, ami átlendít a holtponton, és ami védi az egészséged (vitamin, dugicsoki, gyógyszerek,stb.) Általában nem a világ végére mész, lesz ott bolt, és segítő emberek.


5. Az emberek segítőkészek

Az ilyen helyeken jó szándékú emberek gyűjnek össze, általában van valakinél extra tusfürdő, vagy zsepi, esetleg még kölcsön adható KP is. Ne erre építs, inkább légy te az aki a felkészültségével tud segíteni. : )


6. Dokumentálj

Azt nem mondom, hogy minden emlék megkopik, de pár technológiai sorrendet, saját, építő élményt, vagy épp világmegváltó gondolatot mindenképp érdemes lejegyezni - ki tudja, lehet újraolvasva még értékesebb, illetve a kezdetekkor nem baj ha "recept szerint főzöl".


7. Tanulni jöttél

Ez legyen a mottód - ez jusson esedbe, ha nehéz, ha küszködős, ha fáradt vagy és ha úgy érzed nem megy! Mit tudsz te tanulni ebből? Tanulni jöttél - légy türelmes magaddal szemben!


8. Add tovább

Amit tudsz, azt add tovább - ha ez gyakorlati tapasztalat akkor azt, ha ez élmény, lelkesedés akkor azt. Mesélj másoknak, szerintem egy ispiráló történet része a Tiéd is!


Lehetőségek Idehaza

Workshop vs TáborItthon több pár napos workshopra, képzésre is jelentkezhetsz. Szervezi ilyet a Magyar Szalmaépítők Egyesülete, az Energia és Környezet Alapítvány, Vass Zoltán Értékmentő Alapítvány, Természetesen ház, Kenderbetonház Magyarország, vagy épp Gáspár János, Lénárt István és meg sokan mások - szóval szerintem itthon jól állunk ezen a téren lehet menni tanulni, ismerkedni - nem kell messzire menni ; )


Ezek a képzések általában nyitottak, fizetősek, intenzívek és konkrét munkarészre , anyaghasználatra koncentrálnak - gyakorlat és elmélet együtt... már amennyit 1-2 napba be lehet sűríteni. Én leginkább azoknak javaslom, akik már konkrét válaszokat keresnek, továbbfejlesztenék jelenlegi tudásukat. Nyílván bármikor részt lehet venni ezeket és kezdő löketnek is nagyon jó, olyan nincs akinek nek ajánlom! : )


Ezen a területen sok magánszerveződés is megfigyelhető (kaláka), mesterember meghívásával vagy nélkül - lehet menni gyakorolni. Érdemes odafigyelni, mert sok minden még a szakmai körökben is meghatározás, megismerés folyamatában áll - sok az "én így szoktam", "nekünk ez vált be" mélyebb tartalom nélkül. Kiemelem: ezzel sincs semmi baj, de mint minden információt fenntartással kezeljük és törekedjünk az összefüggések megértésére.


Aztán még ott vannak a nyári táborok - 1-2 hetes intenzív képzéssel, ahol nem feltétlenül a konkrét technológia, mintsem a szemléletmód, összefüggések átadása a cél, természetesen gyakolarlati, izzasztós módon - itt is rengeteget lehet tanulni! Ilyet szervez többek között a Hegypászor Kör, a KKE, a Falufejlesztési társaság is - utóbbi a Nagyapám Háza Mester-inas képzés oszlopos szervezete a Magyar Építőművészek Szövetsége mellett. Az "NH" képzéseket sokáig a Sárkollektíva vitte, mára inkább független táborhelyszínek vannak és csak szakmai hátteret biztosítják a szervezetek. Ezek szervezésében, támogatásában veszek részt én is - számomra a részvétel célja az, hogy minél többen lehetőséget kapjanak ilyen típusú szemléletmód és tudás megszerzésére. Ezek a hosszabb, kevésbé speciális táborok általában minimális költségűek - viszont dolgozni kell - nincs mese : )


Két gondolat jutott eszembe a fentiek kapcsán :

  1. Ha van valódi mester egy táborban, onnantól kezdve a részvevőkön áll, hogy mennyit szívnak magukba a tudásból - ezt mi segíthetjük, támogathatjuk mint szervezők, de senki helyett sem lehetünk lelkes, fáradhatatlan figyelők és tanulók.

  2. Az önkéntes munkánál is számít a minőség! Hiába vagy te ott szabad akaratodból és nek kényszerít senki a munkára, arra hogy csináld - egyrészt a fenti belső igény mégiscsak kényszerít - mert ha tanulni szeretnél, annak ez az útja. Másrészt ha elvállalsz bármilyen munkafolyamatot akkor az a legjobb tudásod szerint csináld, vagy bele se kezd - ne a tökéletes a cél, hanem a kiválló (magadhoz képest)

Magyar szervezés, de kevésbe a természetes anyagú építés a téma: szociális szervezetek lakásfelújító programjai Habitat for Humanity, Utcáról Lakásba Egyesület, stb. - ezeket szintán ajánlom a közösség és a szerepvállalás miatt.

Magyar szervezés, de külföld - Ars Topia - Közösség és Fürdőépítő Kalákák, szintén erősen ajánlott mindenkinek!

Vannak további, speciális táborok pl. NTKD, Visegrádi Építőtábor, amik kifejezetten építszhallgatóknak szólnak.

Összefoglalva, lehetőség az sok van - tudni kell hogy mit szeretnél, és el kell menni - ha pl. Miskolcon laksz, a legkisebb az esélye, hogy a szomszédban szerveznek épp tábort (de nincs kizárva). Ha nem tudod mit szeretnél (szakmailag) akkor csak jelentkezz egy jó időpontban/helyszínen lévőre és toljad! : )

Utána már kicsit jobban fogod látni, mi az amit szeretnél.


Kövessétek a Környezettudatos Építők FB oldalát, a Falufejlesztési Társaság és a Nagyapám Háza FB oldalait, illetve a Sárkollektíva oldalát is, nézzetek utána a fenti szervezetek munkásságának és kapcsolódjatok! A legtöbb infó mára közvetlenül, vagy pár lépésben elérhető.MÉG VALAMI


Ha le vagy nyűgözve, és izgalmasnak tartod ezt a típusi képzést, tanulási lehetőséget - akkor az egyes szerveződéseket támogathatod önkéntes szervezési kapacitás felajánlásával, esetleg élelmiszerrel vagy pénzzel. Mindig jól jön pár dolgos kéz és lelkes szív a szervezésben. Örömmel fogadjuk a segítséget, de nem kérjük folyton, hiszen ha többekkel, ha egyedül, de akkor is dolgozunk az ügyért, mert ez a MI ügyünk! 

Nagyapán Házas Mester-inas képzések 2020

(a reklám helye)


Zsibrik - vályogház tapasztás, habüveggel szigetelt padló készítés

jul 27 - aug 02 jelentkezés: velledits.dorottya@gmail.com


Baj - mész-homok vakolás, vakolathímrestauráció

aug 03 - aug 09 jelentkezés:szabolcs.herczig@gmail.com


Ág

aug. 14-16. vályogház javítás - lábazatkialakítás és beázási károk javítása

aug. 28-30. tetőjavítás és ereszképzés


Egyházasbást - vályogtapasztás és mészhomok vakolat készítése vályogtégla falakra

aug 24-30 jelentkezés: takacs.mumi@gmail.com


Oszkó - zsúpkéve készítés és zsúppolás

jelentkezés:adam@naturarch.org


Ezeket a Táborokat a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Építőművészek szövetsége támogatja, a Teleki László Alapítvány, a Falufejlesztési Társaság és a Környezettudatos Építők Szervezete szervezi, bonyolítja.Így visszanézve lehet kicsit sok volt az infó, aludj rá egyet! Örülök ha végigolvastad - örülök, ha jobban képbe kerültél, örülök ha itt-ott találkozunk! És felettébb örülök, ha osztozol az Ügyünkben, ha megosztod az infót!Opmerkingen


bottom of page