top of page

TOP 5-5 gondolatom idénre és jövőre

Az évet még nem zártuk le, a munka folytatódik - mert szeretjük : )

Persze érdemes kicsit szusszanni, és nem is feltétlenül konkrét munkával foglalkozn - viszont én az aktív pihenésben hiszek, és abban, hogy ezt az egy-két hetes "karácsonyi rendetlenséget" a követekező év megtervezésére, az idei év tapasztalatainak összegyűjtésére tudom szánni.


Ebben a rövid "fonalfelvevő" bejegyzésben pár gondolatot fűzök az idei évhez, és körvonalazom a jövő évet. Nézzük a top 5-5 gondolatot 2019-2020-ra!



2019


1. A legtöbb dologhoz most van a legmegfelelőbb idő. Beadtuk a saját házunk terveit, jövőre építkezünk, neki kell állni megvalósítani azt amiben hiszünk, fontostank és szükségesnek tartjuk. Mi akartuk az építkezés folyamatát átélni és szeretnénk saját házban élni. Meg kell oldalni, ki kell építeni az utat a jövő felé.


2. A naprakész adminisztráció és kommunikáció aranyat ér. Még mindig van hova fejlődnöm e téren. Precíz, lényegretörő, naprarész tájékoztatás, kérdések, kérések és igényfelmérés. Úgy gondolom, a szakmai felkészültség mellett ezt egy olyan terület, ami mellett nem lehet csak úgy elsétálni. Igenis kiemelkedően jónak kell lenni bennük!


3. Fafejű (egyesek szerint téglafejű :D ) vagyok, elsősorban a saját hibáimból tanulok. Ezen már túllendültem, elfogadtam magamban - hibázni kell, emberi dolog és a fejődéshez is elengedhetetlen. Az egészség szemponjából a bukást és a hibákat tudni kell belátni, kezelni és kinyerni belőlük a tanulságot - ami egy erősebb, ügyesebb, és életképesebb énhez vezet. : )


4. Az előzőhöz is kapcsolódik - kevesebb gondolkodás, több cseledeket és tapasztalatgyűjtés szükséges a gyorsabb tanuláshoz. Ez mindenféle tulajdonságot épít (nyitottság, alázat, kommunikáció, stb.), ami nagyon is szükséges a magasabb szintek megugrásához.


5. Nem hasonlíthatom össze másokkal az életem. A felületes jobb-rosszabb, stb. köröket elkerülve, ebben a pontban az domborítanám ki, hogy nagyon fontos tudni mt akarunk az élettől, és hogy a saját tempónkban, rendszerünkben haladjunk - persze ha kell módosítsunk! Viszont ezt is a saját habitusunk szerint tegyük. Szintén nagyon fontos tanulság volt idénre, erre nagyobb figyelmet kell fordítanom. : D


Továbbra is célom, hogy valóban hasznos, és az egyik legjobb építész legyek. A fenti pontok mellett rengeteg érdekesség történt idén (adatvesztés, kiszervezésből származó tanulópénzhegyek, elnöki lemondás, stb.), amelyek az élet kiszámíthatatlanásága és rövidségére hívták fel a figyelmem és megerősítettek abban hogy nem érek rá "szottyogni", "langos vízben ücsörögni". Az egészségem és ép eszem megőrzése mellett törekedni fogok, hogy jövőre is emeljen a fordulatszámot, az agyi kapacitásomat és a szakmai felkészültségemet - tanuljak, amennyit csak lehet és a megszerzett tudást minél nagyobb mértékben mások szoláglatába tudjam állítani.




2020


1. Saját házunk építése Sukorón. Az eddigi kétkezi építésekhez képest ez egy komplexebb és nagyobb léptékű kihívás, amit igyekszünk precízen végigvinni. Ez jövőre, amit lehet elindul - a ház természetesen kísérleti lesz több szempontból. Erről folyamatos tudósítás készül. Szeretnénk, ha ez a projekt másoknak is sok tanulsággal szolgálhatna - nem csak az építés, de az ügyintézés és a háttérmunkák átlátásához is.


2. Regionális építészet. Egy építész barátommal egyetértettünk abban, hogy kisebb területen hatákonyabban és eredményesebben tudnánk dolgozni mint építészek, ezért szűkítjük a kört jövőre, és a közép-dunántúl/balafontfelividéki területekre fogunk koncentrálni - valószínűleg ezt a nagy terület is még markánsan tovább szűkítve.


3. Klub - Feleségen révén, mostanában ismereked a "klub" műfajjal. Természetesen ez régóta ismert közösségi forma - egy részben szakmai/személyes csoport létrehozása izgatja a fantáziámat, ahogy hasonló érdekődésű építészekkel tudnánk megosztani hasznos tippeket, ötleteket, tapasztalatokat, kapcsolatokat - kicsi energiabefektetéssel lehetnánk egymás hasznára, és közben jól is szórakoznánk.

2019-ben közösségi aktivitás fronton is sokat tanultan, sokat változtam - felhagytam az aktív egyesület-közösségi élettel. Egyelőre ez az irány tűnik egy fenntartható útnak - szűk közben indítava, lassan fejlesztve.


4. Befektetés. Pénz, idő, egyéb erőforrások ésszerű befektetése. Ez a téma számomra nagyon izgalmas, hogy egy jól megválasztott dolgoba fektetett erőforrás hosszú távon hogyan térül meg. Ez lehet egy jó szokás, részvény, egy szervezet támogatása. Lényeg, hogy a felhasználható erőforrásokat, kapacitást úgy szeretném befektetni, hogy az gazdagítsa, támogassa az életemet.


5. Családépítés. Az élet rövidségének és illékonyságának érzése, számomra hatalmas motíváló erő - épp ezért, ahogy a házépítést sem vagyunk képesek halogatni, úgy a családbővítést sem. : )


A fenti általánosnak tűnő lista, rengeteg szakmai kihívást rejteget, és sokfajta innovácíót, hozzáállásbeli fejlesztést követel meg tőlem - ezt már most érzem, és pörögnek is a fogaskerekek : ). Nem érzem túl kicsi vállalásnak. Azon fogunk dolgozni a családdal, hogy érdekes és mások számára is tanulságos életünk legyen : )


A téli időszak elején, a számadás és a befelé figyelés heteiben kívánok mindenkinek inspirációban gazgad, békés ünnepi időszakot!



bottom of page