top of page

Hogyan vågj bele - sajåtkezƱ építés

MostanĂĄban több olyan megkeresĂ©s Ă©rkezett hozzĂĄm, hogy valaki rĂ©szben, vagy nagy rĂ©szben maga szeretnĂ© megĂ©pĂ­teni a hĂĄzĂĄt - ez a bejegyzĂ©s elsƑsorban nekik szĂłl, de szerintem annyira izgalmas lett, hogy mindenkinek kifejezetten ajĂĄnlom! : )


ÖrĂŒlök nektek!

Hiszek abban, hogy az Ă©pĂ­tĂ©s, alkotĂĄs az emberi termĂ©szet rĂ©sze, Ă©s bĂĄr nem mindenki Ă©pĂ­ti fel sajĂĄt hĂĄzĂĄt, mĂ©gis benne van az emberben, hogy magĂĄnak Ă©s csalĂĄdjĂĄnak biztonsĂĄgot adĂł otthont teremtsen, bennĂŒnk van hogy alkossunk.


Én magam is rĂ©szben sajĂĄtkezƱleg Ă©pĂ­tem a hĂĄzunkat, a kĂŒlsƑ falak kĂ©szĂŒltek el tömör tĂ©glĂĄbĂłl.

Pepecs munka, a végégre belejöttem : )



A romantikus, heroikus minƑsĂ©geken tĂșllĂ©pve, gyakorlati oldalrĂłl szeretnĂ©m megközelĂ­teni a tĂ©mĂĄt - hogy te, mint lelkes laikus, hogyan is fogj hozzĂĄ az egĂ©sznek.


Tartalomjegyzék


6 alapelv

ElsƑ alkotás

MĂĄsodik alkotĂĄs

3 praktikus tanĂĄcs

Hivatalos ĂŒgymenet


Alapelvek

1- Kezd kicsiben, gyakorolj!

Minden mestersĂ©gnek megvannak a maga fogĂĄsai Ă©s idƑ, amĂ­g az ember eljut egy Ă©rdemi szintre. Ha cipƑt szeretnĂ©l kĂ©szĂ­teni, vagy egy kovĂĄcsolt vas tĂĄrgyat, hogyan ĂĄllnĂĄl neki? GyakorolnĂĄd a szĂŒksĂ©ges alapfogĂĄsokat, csinĂĄlnĂĄl pĂĄr prĂłbĂĄt, pĂĄr mintĂĄt, csiszolnĂĄd a technikĂĄd. Nem az elsƑ kezed alĂłl kikerĂŒlƑ tĂĄrgy lesz a mestermunkĂĄd.

A hĂĄzĂ©pĂ­tĂ©snĂ©l sok munkafolyamat van, Ă©s sok nem mindig prĂłbĂĄlhatĂł Ășjra, vagy csak igen magas költsĂ©gtöbblet mellett. Röviden: Ha Ă©pĂ­teni szeretnĂ©l, gyakorolj Ă©pĂ­teni! KĂ©szĂ­ts egy polcot, egy budit, magasĂĄgyĂĄst vagy bĂĄrmi aprĂłt elsƑkĂ©nt. Meg fogod lĂĄtni, hogy azon kĂ­vĂŒl, hogy mondjuk egy polckĂ©szĂ­tĂ©s sorĂĄn Ășgy tervezted, hogy csak levĂĄgsz pĂĄr deszkĂĄt Ă©s összecsavarozod mennyi minden felmerĂŒl mĂ©g a megvalĂłsĂ­tĂĄs közben. Meg kell tervezni a kapcsolatokat is, a pontos kirajzolĂĄshoz kellenek mĂ©rƑeszközök, min vĂĄgod, hogy rögzĂ­ted, csiszolod a felĂŒletĂ©t, milyen fĂĄbĂłl lesz, lefested valamilyen lazĂșrral, vagy lakkal, teszel-e a lĂĄbaira filc alĂĄtĂ©tet, rögzĂ­ted a falhoz, stb. stb. stb ?) TapasztalatszerzĂ©s. Nagyobb lĂ©ptĂ©knĂ©l ez a jelensĂ©g hatvĂĄnyozĂłdik, Ă©pp Ășgy, mint az ezen a tĂ©ren szerzett tapasztalataid Ă©rtĂ©ke.

KĂ©t dolog törtĂ©nik ekkor: 1 - tisztĂĄba kerĂŒlsz a folyamattal; 2 - önbizalmat szerzel, önkĂ©pet Ă©pĂ­tesz: Ă©n ezt meg tudom csinĂĄlni!


2- Ne vĂĄrj el magadtĂłl irreĂĄlisat

ElsƑre nem lesz tökĂ©letes. Mivel nem csinĂĄltĂĄl meg 1000 db-ot, ezĂ©rt nem biztos, hogy a leg hatĂ©konyabb mĂłdszerrel ĂĄllsz neki, nem feltĂ©tlenĂŒl tudod belƑni az “elĂ©g jó” vagy a “szuper” szintet. Ne vĂĄrj el magadtĂłl tökĂ©letest, Ă©s fƑleg ne az ĂĄltalad tökĂ©letesnek vĂ©lt szintet.





3- A biztonság az elsƑ

Kisfiam gondolkodĂĄs nĂ©lkĂŒl kisĂ©tĂĄl az Ăștra. Ne azĂ©rt, mert öngyilkos termĂ©szetƱ, hanem azĂ©rt mert 1,5 Ă©ves Ă©s nincs tisztĂĄban azzal, hogy ott elĂŒtheti egy autĂł. Ezt meg kell tanulni, meg kell tanĂ­tani. Ha mĂ©g nem sĂ©tĂĄlgattĂĄl munkaterĂŒleten akkor Ă©rhetnek meglepetĂ©sek, fƑleg akkor, ha a figyelmed nagy rĂ©sze a gyakorolni kĂ­vĂĄnt munkafolyamatra irĂĄnyul. Én kĂ©t alapszabĂĄllyal indulnĂ©k meg: 1- Legyen mindig rend körĂŒlötted - ne fukarkodj az idƑvel. 2- CsinĂĄld lassan, nĂ©ha ĂĄllj meg Ă©s gondold vĂ©gig a következƑ lĂ©pĂ©seket.

Amikor koncentrĂĄlsz, akkor sok minden mĂĄsra nem tudsz odafigyelni, Ă­gy ezekre a dolgokra elƑzetesen kell gondolnod, Ă©s elƑ kell kĂ©szĂ­tened a terepet, Ășgy, hogy az tĂĄmogassa az alkotĂĄs folyamatĂĄt.


4- KĂ©rdezz

Minden esetben hasznos olyanokat megkĂ©rdezni, akik mĂĄr csinĂĄltak olyat, amit te tervezel. SzĂŒksĂ©ged lehet szakmai jelenlĂ©tre, tanĂĄcsra, segĂ­tsĂ©gre - kĂ©rdezz! InkĂĄbb többször, mint egyszer sem, inkĂĄbb elƑbb, mint kĂ©sƑbb. Lehet furĂĄn nĂ©znek majd rĂĄd, de te tanulni szeretnĂ©l, ennek ez az Ăștja.


5- Tudd hogy mit szeretnél

Minden helyzetre több megoldĂĄs lĂ©tezik, egy fal kĂ©szĂŒlhet ebbƑl, vagy abbĂłl - kinek mi tetszik, mihez Ă©rt, mihez szokott - hallgasd meg a tanĂĄcsokat, de ha felkĂ©szĂŒltĂ©l Ă©s eldöntötted, hogy a te hĂĄzad milyen lesz, akkor csinĂĄld meg azt - vagy ĂŒlj le Ă©s tervezd Ășjra. Ha nekiĂĄllsz fƑzni, akkor egy receptet követsz, nem ollĂłzod össze 4-5 repectbƑl a csokitortĂĄt, mert az nem feltĂ©tlenĂŒl lesz a legjobb. Rendszerben Ă©rdemes gondolkodni! Ha te ĂĄtlĂĄtod a rendszered Ă©s Ă©rkezik egy javaslat egy kicsi terĂŒletre vonatkozĂłan - mondjuk az ablaktömĂ­tĂ©s mĂłdjĂĄra, akkor vizsgĂĄld meg a teljes rendszeredet szem elƑtt tartva Ă©s ez alapjĂĄn dönts!


6- Nem azonnal kĂ©szĂŒl el

Én magamon is Ă©rzem a felgyorsulĂĄst - minden online, minden gyorsan pörög - az Ă©pĂ­tĂ©s nem ilyen. EgyszerƱen nem ez a termĂ©szete. LassĂș, Ă©s monoton a digitĂĄlis vilĂĄghoz kĂ©pest. Egy egyszerƱ munkafolyamatot (pl habarcsba raksz egy tĂ©glĂĄt) ismĂ©telsz mondjuk 15000-szer. HĂłnapok telnek el, Ă©pĂŒl a hĂĄz - közbeszĂłl az idƑjĂĄrĂĄs, Ă©s rengeteg olyan esemĂ©ny, amire egyĂĄltalĂĄn nincs hatĂĄsod - nyugi, ez ilyen, Ă­gy kell kinĂ©znie. A fejekben minden gyorsabban törtĂ©nik - Ă©s nem azt mondom, hogy amit gondolsz az nem jĂł - tökĂ©letes, de fogadd el a valĂłsĂĄgot, lĂ©pj tovĂĄbb az akadĂĄlyokon Ă©s tarts ki. A tĂșloldalon bölcsessĂ©gre Ă©s nyugalomra lelsz. LĂ©gy rugalmas Ă©s kitartĂł.


"Jaj annak a tåbornoknak, amelyik kész tervvel érkezik a csatatérre."

Napóleon (köszi Piri)

ElsƑ alkotás

Dr. Stephen R. Covey Ă­r errƑl az elvrƑl - miszerint elsƑkĂ©nt magunkban Ă©pĂ­tĂŒnk fel dolgokat , azutĂĄn a valĂłsĂĄgban (kĂŒlvilĂĄgban) (A kiemelkedƑen eredmĂ©nyes emberek 7 szokĂĄsa -> könyv)

Terveket kell kĂ©szĂ­teni, lĂĄtni kell legalĂĄbb a kezdƑ lĂ©pĂ©seket.

EgyszerƱsítve szeretném leírni a folyamatot, csak hogy valami rendszert alkossunk a sok infónak.


1 - mit szeretnénk (program) - mekkora szobåk, stb.

2 - hogyan szeretnĂ©nk (terv) - mibƑl, mekkora, stb.

3 - hogyan Ă©pĂ­tjĂŒk meg (organizĂĄciĂł) - honnan Ă©rkezik Ă©s mikorra az anyag, stb.

A fenti pontok (szintek) egymĂĄsra Ă©pĂŒlnek. TervezĂ©s elejĂ©n Ă©rdemes tudni, hogy mit szeretnĂ©nk - ha ez vĂĄltozik Ă©rtelemszerƱen minden vĂĄltozik. Ha megvagyunk, akkor kĂ©szĂŒlhet rĂĄ konkrĂ©t terv. Ezt vagy kell engedĂ©lyeztetni, vagy nem - vagy szeretnĂ©nk rĂ©szletezni, vagy nem, de mindenesetre konkrĂ©t igĂ©nyekre kĂ©szĂŒl egy konkrĂ©t terv: ez az amit meg szeretnĂ©nk Ă©pĂ­teni! (2) Ez az “elsƑ alkotĂĄsunk” - fejben, a bensƑnkben megĂ©pĂ­tettĂŒk a hĂĄzat. Ha ez nem kĂ©szĂŒl el, akkor nem tudjuk lĂ©trehozni, Ă©letre hĂ­vni vagy megteremteni. TehĂĄt alkossunk, kĂ©pzeljĂŒk el, vessĂŒk papĂ­rra. Az alapelvek itt is Ă©rvĂ©nyesek - nem a tökĂ©letessĂ©g a cĂ©l (bĂĄr arra törekszĂŒnk), a cĂ©l az hogy haladni tudjunk Ă©s megvalĂłsulhasson valami hasznos, Ă©rtĂ©kes. Ha van egy egĂ©sz jĂł terv, akkor induljunk el. Vissza is lĂ©phetĂŒnk Ă©s ĂșjratervezhetĂŒnk, ha közben vĂĄltozott valami (vagy Ă©ppen mi magunk). EldöntöttĂŒk mit szeretnĂ©nk, Ă©s milyet - ezt követƑen ki kell talĂĄlnunk, hogy Ă©pĂ­tjĂŒk meg Ă©s ehhez mire lesz szĂŒksĂ©gĂŒnk (3).

MĂ©g mindig az asztalnĂĄl izzadunk - az elsƑ alkotĂĄs komoly munka!

KitalĂĄlhatjuk ezt menet közben is, de ĂĄltalĂĄban annyi mindenre kell figyelnĂŒnk, Ă©s annyi minden törtĂ©nik a konkrĂ©t Ă©pĂ­tĂ©s közben, hogy ha nincs elƑkĂ©szĂ­tve a menetrend (merthogy biztosan lesznek mĂ©g meglepetĂ©s tĂ©nyezƑk), akkor nagyjĂĄbĂłl esĂ©lyĂŒnk sincs. Ha valakinek rengeteg tapasztalata van, akkor tud “improvizĂĄlni” - de egy zenĂ©sz is jĂł pĂĄr Ă©vet gyakorol, mielƑtt ez egy Ă©lvezhetƑ, magabiztos tevĂ©kenysĂ©g lesz.

TehĂĄt arra kĂ©szĂŒlĂŒnk, hogy amit lehet elƑzetesen kĂ©szĂ­tsĂŒnk elƑ, Ă­gy a jelenben, amikor a kapavĂĄgĂĄs törtĂ©nik, a konkrĂ©t munkĂĄra tudunk koncentrĂĄlni. Az Ă©pĂ­tĂ©s lĂ©ptĂ©kĂ©vel ennek a jelentƑsĂ©ge hatvĂĄnyozottan nƑ - tehĂĄt egy kerti budihoz, nem biztos hogy ĂłrĂĄra lebontott sĂĄvos ĂŒtemtervre lesz szĂŒksĂ©gĂŒnk, viszont Ă©rdemes gyakorolni az elsƑ alkotĂĄst.



MĂĄsodik alkotĂĄs

A konkrĂ©t kivitelezĂ©s. ErrƑl mindig a szĂŒlĂ©s jut eszembe. VĂĄrtuk a babĂĄnkat, olvastunk könyveket - mi törtĂ©nik a szĂŒlĂ©sig, mi lesz utĂĄna. Amikor eljött a nagy nap, akkor ĂĄtĂ©ltĂŒk a szĂŒletĂ©s csodĂĄjĂĄt, nagyon izgalmas Ă©s felkavarĂł volt (jĂł Ă©rtelemben). ErrƑl lehet olvasni, de ne fogod ĂĄtĂ©rezni - ezt tĂ©nylegesen ĂĄt kell Ă©lni, egy könyv nem adja vissza az Ă©rzĂ©st Ă©s nem jutsz tapasztalathoz sem.. Amit Ă©n leszƱrtem utĂłlag:

1 - jó, hogy nem volt elvåråsunk, azzal kapcsolatban hogy minek kellene történnie, így meg tudtuk élni a pillanatot.

2 - erre nem lehet “teljesen” felkĂ©szĂŒlni Ă©s talĂĄn nem is Ă©rdemes. Ott kell lenni - figyelni kell Ă©s megĂ©lni.


ElnĂ©zĂ©st, ha valakitƑl idegen a tĂ©ma - nekem elemi tapasztalat volt Ă©s nagyon jĂłl tömörĂ­ti a "jelenlevĂ©s tevĂ©kenysĂ©gĂ©t”. Összefoglalva: A kivitelezĂ©srƑl lehet olvasni, fel lehet rĂĄ kĂ©szĂŒlni, de az Ă©pĂ­tĂ©s, az Ă©pĂ­tĂ©s - ott kell lenni Ă©s csinĂĄlni kell. Nincs titok, nincs romantikus homĂĄly - anyag van Ă©s akarat, ami megformĂĄlja. Ne felejtsĂŒk el dokumentĂĄlni! Én gyakran nem emlĂ©kszem a folyamatra, sokszor el sem hiszem, hogy Ă©n Ă©pĂ­tett fel valamit - akkor jelen voltam, koncentrĂĄltam - ezekre az idƑszakokra nehezebben emlĂ©kszem vissza. JĂł lĂĄtni pĂĄr kĂ©pet, hogy ilyen is volt, megcsinĂĄltuk.



PĂĄr praktikus tanĂĄcs

Tapasztalat nĂ©lkĂŒl ne vĂĄgjunk bele

Mindegy, hogy a miénk vagy a helyi åcsé a tapasztalat - mindenképp legyen ott valaki, aki ezt képviseli.


DöntsĂŒk el mi a cĂ©l

Lehet Ă©pĂ­tkezni gyorsan, lassan, olcsĂłn-drĂĄgĂĄn, nyugodtan-idegesen
 NekĂŒnk mi a fontos? Nyugodtan haladni. vagy hatĂĄridƑre befejezni? ĂĄtĂ©lni minden pillanatĂĄt vagy mĂĄris beköltözni. Rengeteget kell dönteni, Ă©s sok “jó” vĂĄlasztĂĄsunk lesz mindig - ha tudjuk mi a fontos, hogyan szeretnĂ©nk haladni, akkor a döntĂ©seinket is meg tudjuk hozni. Nincs “jó” vagy “rossz” irĂĄny. IrĂĄnyok vannak következmĂ©nyekkel. SzĂĄmoljunk a következmĂ©nyekkel!


Ne gondolkodjunk tĂșl sokat

Ha cĂ©l, hogy legyen egy otthonunk 3 Ă©ven belĂŒl, akkor nem gondolkodhatunk rajta 2,5 Ă©vet. Az arĂĄnyok nem stimmelnek. El kell indulnunk, ha oda akarunk Ă©rni - hibĂĄzni fogunk, akadĂĄlyok biztosan lesznek. Ezeket nem tudjuk kikerĂŒlni, hogyha sokat gondolkodunk, egyszerƱen csak kĂ©sƑbb Ă©rĂŒnk oda, kĂ©sƑbb esĂŒnk ĂĄt rajtuk Ă©s kĂ©sƑbb jutunk a hasznos tapasztalatok birtokĂĄba. Az az ember, aki 3 Ă©v mĂșlva beköltözik a hĂĄzba mĂĄr biztosan mĂĄshogy csinĂĄlnĂĄ - tĂ©ny, hiszen tanultunk. De nem tudjuk megspĂłrolni a 3 Ă©vet, neki kell ĂĄllnunk. A gondolkodĂĄs a leghasznosabb dolog - egy ideig. SpĂłrolhatunk vele pĂ©nzt, idƑt, fejfĂĄjĂĄst - de egy idƑ utĂĄn gĂĄttĂĄ vĂĄlhat. IsmerjĂŒk fel, ha eljött a pillanat Ă©s tudjunk elƑrelĂ©pni az ismeretlenbe.

Hivatalos ĂŒgymenet

Ma, MagyarorszĂĄgon sajĂĄt lakhatĂĄs cĂ©ljĂĄbĂłl Ă©pĂ­tett lakĂłhĂĄzunkat megĂ©pĂ­thetjĂŒk magunk teljes egĂ©szĂ©ben - termĂ©szetesen a kivitelezƑ engedĂ©lyĂ©vel Ă©s a jogszabĂĄlyok betartĂĄsĂĄval. Ez nem jelenthet minƑsĂ©gcsökkenĂ©s. Ilyenkor a kivitelezƑ vĂĄllalja felelƑssĂ©get, az ĂĄltalunk elvĂ©gzett munkĂĄĂ©rt. Hasznos cikk a tĂ©mĂĄban


EgyĂ©b esetben mindent, ami nem engedĂ©lyhez kötött, vĂ©gezhetĂŒnk magunk (magunk szĂĄmĂĄra, vagy mĂĄsok szĂĄmĂĄra, nem megĂ©lhetĂ©si cĂ©lzattal) A “nem engedĂ©lyköteles” Ă©pĂ­tĂ©si tevĂ©kenysĂ©gek listĂĄjĂĄt itt talĂĄlod.


Minden mĂĄs esetben hivatalosan arra jogosult kivitelezhetƑ kĂ©szĂ­theti el a tervezett munkarĂ©szt,


Szerintem az engedĂ©ly nĂ©lkĂŒl vĂ©gezhetƑ tevĂ©kenysĂ©gi kör elĂ©g nagy, hogy kiĂ©lhessĂŒnk az alkotĂłi vĂĄgyunkat, ha ez a cĂ©l, viszont mindenkĂ©pp Ă©rdekes, javasolt szakmai tĂĄmogatĂĄs kĂ©rni, egyeztetni az ĂŒgyben.


Mindenkinek biztonsågos építést kívånok a nyårra!


Ha hasznosnak talåltad a bejegyzést, kérlek oszd meg måsokkal. : )








bottom of page