top of page

Szakmai tanulmány út a fenntarthatóbb Németországban I.



Rendkívül izgalmas projektbe kapott Gergő meghívást. A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola erdélyi és németországi szervezetekkel karöltve pályázatot nyert a Kreatív Európa keretében. A pályázat címe: Csűrök és pajták: a lakás és a kultúra minőségi terei.

Ennek az első szakaszaként valósult meg egy Németországba szervezett tanulmányút. Az erről készült beszámolót egy 3 részes blogsor ozatban osztjuk meg Veletek Gergő tolmácsolásában. Olvassátok szeretettel!



PROJEKT BEMUTATÁSA ÉS ELSŐ NAP


Németországban vagyunk, a fenntartható építészet egyik zászlóshajóján.

Az út elég laza volt, autópályán fel - autópályán le, és máris itt vagyunk Neumar külterületén az Alm Refugio nevű hotelben.

Miért vagyunk itt? Egy kollaboráció (nemzetközi együttműködés) apropóján, amely keretein belül építészek és művészek dolgoznak közösen a vidéki, gazdasági épületek megmentéséért, újragondolásáért, újrahasznosításáért.


Erdélyben csűrök, itthon pajták, Németországban még grandiózusabbak. Alsó szintjük általában kő, illetve tégla - itt tartották az állatokat, a felső szint, a tetőtér pedig szénatárolásra szolgált. Szállásunk szintén egy átalakított gazdasági épület inspiráló történettel, amire kicsit később térek ki. Hogy a léptéket lehessen érzékelni, a gazdasági épület akkora, hogy 6 db galériás vendégszoba lett kialakítva a szénapadláson, a földszinten recepció, konferenciaterem és étterem (konyha másik épületben). Innen csillag-túrázunk, járunk be átalakított ,,csűröket”, látogatjuk meg az ezeket tervező és megvalósító kivitelezőket, partnereket.


Napokra bontom az utazást, így talán kalandosabb lesz a tapasztalatok egymásra épülése, így te is hasonló ütemben találkozol az információkkal. A végén természetesen készítek egy összefoglalót. Aki viszont nem szívesen olvas ennyit, annak összefoglalom a kiutazás lényegét:

Rendkívül inspiráló volt a környezet, és a szakemberek is - faggattuk őket, hogy hogyan dolgoznak, mi az üzleti modell - lehet így is. Lenyűgöző, amit csinálnak, és bizonyíték, hogy a mi - itthon kicsit elvetemült elképzeléseink - megvalósíthatók. Nem vagyunk egyedül és még sokan lelkesednek a fenntartható, egészséges építészet iránt.


RG






bottom of page