top of page

Kádár-kocka Balaton-felvidéki hangulatban



Családi ház tervezésekor - akár meglévő átalakításáról, akár új tervezéséről van szó - van akivel gyorsabb léptekkel haladunk, pár hónap alatt kiforrja magát a projekt, és van akivel ez elhúzódhat akár évekig is. Sok minden közrejátszhat, de a terv folyamatosan formálódik bennünk. Ilyen a következő tervezésünk is.


Meglévő, mindenki által jól ismert Kádár-kocka a főszereplő, alagsorral, palafedésű sátortetővel. Az izgalmas benne az elhelyezkedése. Két utca közé szorul be, majdnem utcától utcáig ér az épület. A telek pedig a megszokott, utcára merőleges, hosszan elnyúló forma helyett az utcával párhuzamosan, keskenyen fut (ún. fekvő telek). Ilyen esetben teljesen más terek, érzetek jönnek létre a terület különböző helyein. Alapvetően kevesebb az intim, elrejtett rész a külvilág irányából. Ha szeretnénk egy meghitt, családi elvonulós kertet, okosan át kell gondolni a telek növényzetét, támfalait, kerítéseit.

A tervezés során az eredeti bejárat az épület túloldalára került, az eddig veteményes, hátsó kert lesz a megérkezős, leparkolós udvar. A helyszínrajzon látható belső kert pedig grillpartik, családi és baráti összejövetelek színterévé válik. Az utóbbi egy eredetileg is zártabb belső kert a szomszéd fala, az épített kő kerítés és a meglévő, rézsűbe épített nyári konyha között. A bővítés ehhez az érzethez még inkább hozzátesz. A közel négyzet alaprajzú tömeget a felső út felé kihúztuk amennyire csak lehetett, a sátortetőt lecseréltük oromfalas nyeregtetőre.


A cél egy kényelmes, otthonos családi ház 4 fő részére a földszinten. A tetőtér első körben nem épül be, de a felső útról külön bejáratot kap. Idővel itt egy kiadható kislakás, szállás alakítható ki teakonyhával, fürdővel, nappalival és egy hálófülkével. Az északi, megérkezős udvarból és a felső útról közelíthető meg, a család nem publikus tereit elkerülve.


Meglévő lakóépületeknél mindig kérdéses a kémény megtartása, új építése vagy éppen áthelyezése. A válaszfalakat könnyen ,,odébb tolhatjuk”, de a kémény eltolása már más kérdés. Ha újat szeretnénk, számolnunk kell a födémáttörésekkel, új alapozás készítésével és egyéb finomságokkal. Vagy szerelt kéményt tervezünk be, melyet kivezethetünk a homlokzaton is, itt viszont fokozottan figyeljünk a környezetre és a település előírásaira! Utóbbi sokszor gazdaságosabb, viszont a látvány kicsit másabb, mint a klasszikus kémény esetében.


A mai előírásoknak természetesen nem felel meg a telek elrendezése, ilyenkor mindig egyediként kell kezelni, olykor több egyeztetéssel a hatóság felé. Nem kell tőle megijedni, itt is szuper megoldás született.



Építészet:


Radev Gergő - felelős építész tervező

Tasnádi Hajnalka - építész tervező


Környezetbarát építőanyagok, technológiák:

Faváz

Befújt farost hőszigetelés

Vályogtégla

Belső vályogvakolatok



2023 Székesfehérvár ~ 156 m2 nettó alapterület bővítés után













bottom of page