top of page

Mit tanultam idén márciusban?

Itt van pár olyan pont, aminek a fontosságát a mostani időszakban realizáltam - persze ráfoghatnám a járványra, vagy a karanténéletmódra, viszont ezek inkább csak igényt erősítették fel bennem.


Több hónapja éreztem magam kicsit elveszettnek, kicsit kevésbé motiváltnak, de természetesen ha az embernek sok a dolga, ezt beismerni igazán nincs ideje. Nem mondom, hogy mély depresszióban szenvedtem, de azért éreztem, hogy valami nincs rendben és ez az izolációval kicsit fel is erősödött. DE - nem azért, mert az egyedüllét rossz lenne, ezt nem elkerülni kell - ilyenkor az ember óhatatlanul is " több időt tölt magával", jobban előkerülnek a belső konfliktusok, aminek a megoldásán igenis nekem kell dolgoznom! Nem lesz segítség, nem jön senki - itt az idő, hogy pár dologban számot vess magaddal. Minden tiszteletem azoknak, akik gyerekek mellett próbálnak otthonról dolgozni, nem egy egyszerű élethelyzet. A legtöbbeknek nem egyszerű most, de az éremnek mindig két oldala van.

Én úgy döntöttem, hogy a kihívás-lehetőség oldalára koncentrálok.

Az eddigi időszakban inkább csak figyeltem, kicsit elszenvedtem az eseményeket, "gyors kaján éltem" (ezt később kifejtem). Szakmailag elkezdtem előkészíteni anyagokat, folyamatosan dolgozom, illetve halad lassan a házépítés is, de a sok nem tervezett "program", keresztbe húzta a számításaimat. Őszintén szólva csak tegnap este jöttem rá mi is nálam az ok...


Ezt a 3 dolgot tanultam márciusban:


1. Tudd, hogy hová tartasz.


Számomra ez egy elemi igény, hogy perspektívába helyezzem a napi történéseket - mit, miért csinálok. Igazából év elején terveztem évet, neki is álltam, de mostanra elveszett a lendület és kellett egy frissítés. Nagyvonalakban ez egy egy éves és egy öt éves terv az élet főbb területein. Felírod, hogy hova szeretnél eljutni és felteszed a kérdést, hogy hogyan tudnál odajutni, illetve milyen élet az, milyen vagy, mivé váltál? Aztán felírod, hogy hol tartasz most és megvizsgálod a különbséget. Felvázolsz lehetséges lépéseket, lebontod az öt évet 1-re, azt pedig akár hónapokra. Példa: Duplázni szeretném a bevételem - milyen összetételben (bevételi forrásokkal) elérhető ezt? Ugyan ezt dolgozom? Fizetnek másnak ezen a területen ennyi? Mit tud ő, amit én nem? 5 év alatt 100%-os emelkedés (duplázás) éves szinten 20%, havi szinten az mennyi? tudom ezt teljesteni? Stb.


Ezek alapján kitűnik a rendszerből pár olyan elemi lépés, amivel most kell foglalkoznod, vagy egyébként is foglalkozol vele, viszont már kicsit belefásultál. Nálam erre volt szükség: hogy lássam, ami ma fáradság, az ide és ide vezet -

jó úton járok!

Szerintem, ha ez az érzés nincs meg, akkor van az, hogy nincs kedves semmihez, és áldozatként sodródom kitudja meddig és hova. Azzal, hogy a fenti módon irányt adsz magadnak, azt érezheted, hogy te választod meg az utad, te irányítod a sorsod. Abba nem akarok belemenni, hogy ez igaz-e vagy sem, lényeg, hogy úgy érzed, hogy hatalmadban áll változtatni és jobbá tenni az életed, és nekem például ez elég, hogy kirobbanjak az ágyból és egyszerűen megegyem az akadályaimat.


És hogy ennek mi a menete? Nekem bő egy óra összesen, viszont ha még nem csináltál ilyen inkább számolj napi 15-20perccel, amit ezzel töltesz el az eredményig. Ezt bármikor frissítheted, nincs kőbe vésve, viszont legyen terve és irányzékod. Lehet fél év múlva már nem szeretnél azzá válni, amivé most, viszont indulj el egy úton - ácsorgással nem fog változni semmi!


2. A "gyorskaja" nem egészséges


Igazából ezt nem tudom - elvileg nem egészséges. Nálam ez egy hasonlat. És most itt a közösségi médiára gondolok. (Facebook, Ista, Twitter, Tiktok, stb. - mindegy hogy hívod. Gondolom fent vagy te is. Na és is fent vagyok, esetleg jelölj be ha tetszett a gondolatfuttatásom. ;)


Komolyra fordítva: A legtöbben egészen sok időt töltenek el a gép előtt, pl az FB-t nézegetve. Most mindenkinek van véleménye, "fontos információja" amit megoszt - tisztelet a kivételnek, a legtöbben "gyors kaját szállítanak". Könnyen, kényelmesen, készként fogyasztható, nincs veled dolgod, csak élvezed, viszont legtöbbször nem tartalmaz érdemi információt számodra. A hasonlatnál maradna kicsi a tápérték, kevés a vitamin, de úgy érzed, hogy jól laktál. Ez még hagyján, de ebből építed fel az agyad, a világod! Ne azt mondom, hogy ne ossz meg, és hogy ne fogyassz tartalmat - én is szoktam "görgetni", megnézem ki hogy viselni a jelen helyzetet. Van pár jóképű vállalkozó, akik inspirálnak, ezért követem őket. De csak gyorskaján élni nem lehet. Szabj neki határt. Tudom, hogy most finom és szereted az ízért, de hosszú távon gyomorult leszel - nincs mese.

Számomra tanulság, hogy ebben az időszakban főleg oda kell figyelnem az egészségemre (fizikai, szellemi) és lehetőleg egészséges táplálékkal kell mindenem táplálnom. Ez erősíti az immunrendszert és egyébként is sokkal több minden érdemleges dolgot tudsz elvégezni a napokban, koncentrálva az első pontra - arra mész, amerre te szeretnél, és haladsz.

Ez nem jó vagy rossz kérdése, senkinek nem mondom meg hogy mit csináljon

- egyszerűen a saját tapasztalatomat osztom meg, illetve felhívom a figyelmet a következményekre. Mindennek vannak következményei még ha ma nem is láthatók, még ha csak 5 év múlva jelentkeznek. Nem akarom ezt tovább tolni - innentől a döntés a te kezedben van! Ha kevés az információd, foglalkozz a témával - ez is egy olyan terület, amiben tovább kell tanulni. : )


3. A környezet dönti el mit tehetsz


Ez egy nagyon izgalmas téma, csak éppen fogom karcolni a felszínét, de szerintem megér egy misét. Ha a nappaliban van egy hatalmas tv-d és minden szék arrafelé néz, biztos vagyok benne , hogy azért leülsz néha tévézni. Ha kupi van, akkor mindenbe belekezdesz, de semminek sem érsz a végére - minden épp "folyamatban van", egyébként sincs kedved a pici dolgokkal foglalkozni, a nagy áttörést keresed - voltam itt is. :D


A környezet hatalmas hatással van ránk, ami most még inkább izgalmas, mert a napjaink nagyobb részét otthon töltjük (jobb esetben szinte az egészet). Nézd meg, hogy hol töltöd az idődet - ha nem te laknál ott, milyen emberhez tartozhatna? Ki lakik ilyen helyen? hogyan jellemeznéd? A környezet szerintem támogat szokásokat - legyen szó akár előnyösökről, akár előnytelenekről. Ez egy passzív erő, egyszerűen van. Érdemes rendet rakni, érdemes odafigyelni most még jobban - hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy a következő hónapokat hol töltöd - börtönben, vagy szállodában.


Az én tapasztalatom, hogy rendetlen helyen, a fal felé fordulva nem tudok dolgozni - egyszerűen pazarlásnak érzem az ilyen időt, mert tudom, hogyha rend lenne, fele annyi idő alatt is meglennék. Lehetnek átmeneti időszakok, de az alapállapot ne ez legyen. Ha mindenhol, minden van - folyamatosan máson is jár az agyam: ezt meg azt kellene csinálnom, stb...


Összefoglalva


Mindhárom tényezőt te irányítod

- te döntöd el mivé szeretnél válni, mennyi gyors kaját eszel, illetve hogy mi vesz körül a lakásodban, házadban. Nem akarom megmondani mi a jó, csak felhívom a figyelmet a következményekre/mellékhatásokra. Előrevetítem: ez nem egy egy napos lista - ezt egy nap alatt lehet fel sem dolgozod. Ha érdekel a téma foglalkozz vele, itt a következő hónapokban lesz rá lehetőséged, de hagyj magadnak időt!


Ide vág, hogyha egy olyan környezetben élsz, ami elvárja, hogy olyan maradj, amilyen vagy (ha nyomást érzel magadon, ha valamit máshogy csinálnál, akkor olyan környezetben vagy! ), szóval ilyen helyzetben ne beszélj a témáról, írd le, kezd kicsiben. Egy pici palántát sem ültetnek ki azonnal a "vadonba", mert nem élné túl. Vigyázd, öntözd azokat a gondolatokat és szokásokat, amit a javadat szolgálják!


Jó egészséget és bátorságot kívánok mindenkinek!


bottom of page