top of page

Műemléki felújításMásik kivitelezésünk egy műemléki, nádtetős parasztház vakolatcseréje, javítása.

A nádazást nem mi csináljuk - a födémsarazást, a tetőszerkezet javítását, a kéményrekonstrukciót és tapasztást igen.

A vakolatleverést alvállalkozóval sikerült elvégeztetni - a szöszölős munkákat imádom, illetve erre általában nem találunk embert (túl sok idő, felesleges pöcsölés, stb - őket is megértem), de ahhoz, hogy jó, illetve nem is jó, hanem kiváló legyen a végeredmény, mindenféle háló, dübel, stb. nélkül pótoljuk a falakat, ahhoz kell az idő és az elszánt, türelmes munkavégzés.


Mindenesetre ezt tudjuk vállalni és el is kezdtük - a bontott felület tisztítása és előkészítése készült itt el. A felületről el kellett távolítani a fémháló és szegezés maradványait, a kőlábazat fugái közül ki kellett kaparni a málló, földes anyagot. Illetve megkértem a bontós csapatot, hogy ahol finom munkára lesz szükség azt hagyják. A bontást úgy kell elvégezni, hogy a falszerkezetek lehetőség szerint ne károsodjanak. Volt több hely is, ahol az aládolgozás (cementes habarcs kitöltés és proknizás) olyan mértékű volt, hogy annak az ész nélküli leverése nagyobb kárt okozott volna, mintha egyszerűen csak nem nyúlunk hozzá - ezeket a részeket csináltuk mi.
A falazatok előkészítése mellett, a padlás rendberakásával és a kéményépítés helyének (állványozás) kialakításával haladtunk. A kéményépítésnél talán érdekesség, hogy a kémény a hátsó szomszéd felé eső tetőfelületen található - viszont oda csak időszakosan, általában hétvégén lehetne bejutni. Így egy olyan állványt készítettünk, ami az udvar felől biztosítja az átjárást és az anyaghordási lehetőséget.
Egy szó mint száz, örülök hogy belevágtunk - kihívás az irodavezetés, tervezés mellett itt is helytállni és még kevesen vagyunk egyelőre, de fel kell nőnünk a feladathoz. Kevesen vállalják a “szöszölős” munkákat, még kevesebben vannak, akik a természetes anyagokat, és az általunk tervezett környezetbarát megoldásokat használnák. Az elkezdett népszerűsítési kampány és oktatás (alapítványos vonal) mellett referenciát, jó gyakorlatot, jó példákat is létre akarunk hozni.


Jó munkát mindenkinek, találkozunk az úton!


Comments


bottom of page