top of page

Természetes építőanyagok

2019-ben élünk nem pedig 1819-ben. Miért lehet fontos ez számodra is?


A természetes építőanyagok ma nem életminőséget, tehetősséget, nemzeti hovatartozást fejeznek ki (ugyan úgy mint más építőanyagok, természetesen ezek is lehetnek ezen igény eszközei). Ma építőanyagokról, ha jobban tetszik alapanyagokról beszélünk. Az alapanyagokat összekeverjük, bedolgozzuk és így kapunk építőanyagot, szerkezetet, épületet. Ebben semmilyen szubjektív tartalom nincs. Egy anyagnak vannak tulajdonságai (ismert, nem ismert) ezek alapján törvényszerű hogyan reagál és milyen hatásokat hoz létre más anyagokban, szervezetekben.


Ma, amikor a tudomány körülvesz minek, kiterjeszti érzékszerveinek, képességeiket, hogyan lehet hogy a természetes anyagokat nem tudjuk egyszerűen tulajdonságaik és hatásaik alapján megítélni? A múlt szerkezetei, épületei, a hozzá tartozó életek, élmények határozzák meg jövőnket?


Én abban hiszek, hogy képesek vagyunk újragondolni, frissíteni kapcsolatainkat. Ha úgy tetszik képesek vagyunk változni és alkalmazkodni - felismerni és belátni tényeket. Környezettudatos építészethez ez szükséges - frissíteni a kapcsolatot a természettel, és természetes anyagokkal.


És hogy miért lehet ez fontos számodra is?


Ahelyett, hogy a megszokott köröket futod, a megszokott eredményeket várod, és nem hiszed, hogy máshogy is lehetne, csak lépj egy kicsit hátra és nézd meg mennyit változott a világ 200 év alatt.


Fontos azt látni, hogy az élet folyamatosan átalakul és ha mi nem frissítjük a valósághoz való kapcsolatunkat, akkor nagyon gyorsan eltévedhetünk egy olyan világban, ami nem is létezik - vagyis létezik, de csak a mi fejünkben.




Megjegyzések saját magamnak:

Talán az orrunkig sem látunk. Nem valóságot látunk, hanem helyettesítünk. Belső képeket látunk a fák, anyagok, események helyett. Ha nincs tudatos látás, egyszerűen ilyen belső valóság van, melyet a múltból, érzésekből és vágyakból rak össze az elménk.


A természetes anyagokat mindig is használta az emberiség. Kézenfekvő volt. Ott volt a ház mellett. A régi időkben egészségesebb épületek épületek, és hogy miért nem találunk sok megmaradt lakóépületet. Mert amit nem tartottak karban, nem ápoltak, az visszakerült a természetbe. Az akkori építőanyagok nagyobb százalékát, ha nem egészét egyszerűen lebontotta a környezete, ha arra nem figyeltek oda.


Ma fejlesztünk minden területen.Új anyagok milliói közül választhatunk - modernek, frissek, izgalmasak - akár csak egy új játék, egy karácsonyi ajándék. A régiről megfeledkezünk, el vagyunk foglalva mással.




bottom of page