top of page

Természetes hűtés kánikulában



Szeretnénk a jelenleg rezsi-hullámvasutas, váratlan helyzetbe beleállni és a tőlünk telhető módon segítségetekre lenni!


  1. Összeírtunk néhány dolgot, ami segíthet növelni a házban tartózkodás minőségét, illetve amivel a megnövekedett kiadást akár befektetéssé tudjátok változtatni.

  2. Ingyenes konzultációs lehetőségeket biztosítunk, hogy az egyedi igényekre és élethelyzetekre egyedi javaslatokat tudjunk adni - Figyelem: mi építészek vagyunk, energetikai számításokat nem végzünk. : )


Nézzük mit tehetünk, hogy mérsékeljük az energiafelhasználást. Ehhez a hőkomfort/hőérzet és hőmérséklet fogalmát vizsgáljuk meg! Nyugi, nem lesz érthetetlen szakmai eszmefuttatás belőle. Lássuk!


Van a környezet, és mint emberek abban valahogy érezzük magunkat. Ez két jól elkülöníthető dolog. Ha túl magas a páratartalom, akkor kisebb hőmérséklet mellett is izzadunk, ha hidegek a falfelületek, akkor meleg szobában is fázhatunk.

Ami a lényeg, hogy nem csak a hőmérséklet határozza meg, hogy hogyan érezzük magunkat. Egy rendezett, világos felületekkel határolt szobában nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak vagyunk, pár növényke tovább fokozhatja a komfortérzetet. Nem arról beszélünk, hogy söpörjük a 40 fokot a szőnyeg alá! Hanem arról, hogy mérsékeljük a testünkben kiváltott kellemetlenséget. A lábak bevizezése, a lenge ruházat, rendszeres folyadékbevitel, vagy épp a hidegburkolatok, mind a meleg érzetünket mérséklik.


Nézzük, mi az a három dolog, amivel jelentősen tudjuk befolyásolni a hőérzetünket.


1. Páratartalom

65% relatív páratartalom felett a meleg melegebb, a hideg hidegebb. Hogyan tarthatjuk kordában? Rendszeres szellőztetéssel és páragazdálkodó anyagok behozatalával - a hőtároló tömeg és a páragazdálkodó anyagok, felveszik, optimalizálják a helyiségek páraháztartását. Milyen anyagok ezek: tömör tégla, vályog, kenderbeton, kövek, tufák - viszonylag nagy tömegű szilárd anyagok. A házon belül lehetnek ezek kaspók virágfölddel tele, agyag kavicsokkal a tál aljában - így a pára gazdálkodás egyensúlyban tartása mellett, új barátoknak is jut hely az otthonodban. A tömeg segít az esti hűvösséget elraktározni nappalra, így nem azonnal melegszünk fel. Persze van klíma is, de a kerékpárral hajtott verzióra még várni kell… ;)




A könnyű szerkezetes épületek általában fa- vagy fémvázzal épülnek és a váz között hőszigeteléssel vannak kitöltve - ezért nevezzük őket könnyűnek. Ezek a szerkezetek jó hőszigetelők, viszont nem jó hőtárolók. A benti hőmérsékletet csak a belső levegő hőmérséklete határozza meg. Így az épület gyorsan felfűthető, de gyorsan ki is hűl - ezzel szemben a nagy tömegű épületek lassan melegednek át és sokáig tartják a meleget.


2. Külső árnyékolás

Meleg ellen nincs párja a külső oldali árnyékolásnak! Ha csak a belső oldalon árnyékolunk, a fény mennyisége csökkenthető, de a felmelegedő felület a belső térben van, így fűti is azt. A külső oldali árnyékolás segítségével a felmelegedő felület kint marad, így jelentősen csökkenthető a benti hőmérséklet. Javasolt növényzet - főleg nagy lombkoronát növesztő, lombhullató fák - ültetése. Ezek nyáron árnyékolnak, télen viszont lehullajtják leveleiket, így - amikor a nap más szögben éri a házat - beengedik a fényt, amivel hozzájárulnak a belső terek melegen tartásához. (A fákat nem hiába becsülik meg mediterrán vidékeken) . Amíg a fák megnőnek, addig spaletta, zsalugáter használata lehet a megoldás. Elsődlegesen a nyílászárókat árnyékoljuk, de érdemes a napfénynek erősen kitett falakat is. A nehéz burkolatok és falak, mind beszívják a hőt, amit este adnak ki magukból. A felületek vizezése is hasznos lehet, a víz párolgása hűti a meleg felületeket - hogy ne tetézzük a helyzetet javasolt az esővizet gyűjteni és azzal „játszani”.






3. Szellőztetés

Mi szeretjük a passzív rendszereket, ilyen melegben ha van pince, vagy egy földben vezetett szellőzőcső, akkor az is hűvösebb levegő utánpótlást biztosíthat minden energiabefektetés nélkül. A levegőt el kell indítani, hogy szívóhatás keletkezzen. Ha van a pincébe levegő-utánpótlás, akkor elegendő a pinceajtót és egy emeleti ablakot kinyitni, hogy a légáram elinduljon. A felmelegedett helyiségekben kell szellőztetni, mivel ott a levegő kifelé - felfelé szeretne mozogni, helyébe tódul a hűvösebb levegő. Állandó szellőztetési igény esetén szellőzőt lehet kialakítani a falon vagy az ajtón.

Szellőztessetek este, használjatok szúnyoghálót! Ha a klíma már csak nappal megy az is nyereség.


És akkor eljutottunk a lényeghez. Mind a hűtés és télen a fűtés nagy energiabevitelt igényel. Emiatt, ha valamit, a hőmérsékletet mindenképp érdemes ésszerűen megválasztani. 1-1 fok több tízezer forintot is jelenthet az összesítésben. Minden ház fűtési igénye más, de ezzel érdemes tisztában lenni, mert ez minden számítás alapja - gondolunk itt pl. egy hőszigetelés megtérülésének kiszámítására is. A lényeg - a változó idők szemléletmód váltást kívánnak - nagy melegben már a 27 fok is emberinek számít, nagy hidegben pedig a 17 fok is jól hangzik. Nem azt javasoljuk, hogy mindenki a padlón pihegjen, vagy, hogy mindenki kockára fagyjon - hanem, hogy a saját igényeihez képest ésszerűen válassza meg/alakítsa az életterét. A hangsúly a tudatosságon és az ésszerűségen van.

35 fokban 20 fokra hűteni ésszerűtlen, és ha kintről bemegyünk, jól megfázhatunk. Nem akarjuk szájbarágni, nincs standard, hőérzet van. Ha tudjuk biztosítani az árnyékos, széljárta teraszt - a növényekkel és vízzel „dúsított” helyiségeket, mindenképp más hőérzetünk lesz mint egy betonrengetegben. Mindenkit buzdítunk hogy kísérletezzen, járjon utána - legfeljebb nyerhet itt-ott, és ami fontos: valamit teszünk, hogy jobban érezzük magunkat.


A téli hidegekre külön posztot állítunk össze, illetve csak röviden itt hagyjuk: a megemelkedett rezsi árakkal, az épületek korszerűsítése mindenképp előtérbe helyeződik. Az eddig végtelen megtérülésű homlokzathőszigetelés 15 éves távlatba kerül - igy érdemes szakemberrel konzultálni, hogy milyen áron fejleszthető egy ház, mennyi energiát tudunk megtakarítani, hiszen végső soron ennek a két értéknek a hányadosa mutatja meg, hogy megéri-e előre kifizetni a több éves rezsi többletet, amelynek eredményeképp egy magasabb minőségű és értékű ingatlanunk lesz.


A szakmai konzultáció 20 perces idősávokban történne, ehhez viszont elő kell készülni! Aki egyeztetne velünk, annak figyelmébe ajánljuk az ehhez készülő kérdőívünket, amiben pontosan leírjuk, mi teszi gördülékennyé a közös munkát, és hol tudtok jelentkezni. Addig is mindenkinek kitartást kívánunk, hogy méltósággal és türelemmel viselje a jelenlegi helyzetet, illetve tegye meg azt, ami önerejéből kitelik.


Mi ezt az állapotot is lépcsőnek tekintjük, kalandnak és tanulási lehetőségnek. Kérek mindenkit, segítse a környezetét és a környezetében élőket, hiszen boldogan élni és gyarapodni csak együtt, egymást segítve fogunk.






bottom of page