top of page

Szakmai tanulmány út a fenntarthatóbb Németországban II.



Rendkívül izgalmas projektbe kapott Gergő meghívást. A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola erdélyi és németországi szervezetekkel karöltve pályázatot nyert a Kreatív Európa keretében. A pályázat címe: Csűrök és pajták: a lakás és a kultúra minőségi terei.

Ennek az első szakaszaként valósult meg egy Németországba szervezett tanulmányút. Az erről készült beszámolót egy 3 részes blogsorozatban osztjuk meg Veletek Gergő tolmácsolásában. Olvassátok szeretettel!


1. SZAKMAI NAP

A mai napon a szállásépület történetét ismertük meg. Több építész és a városi főépítész is a bontás mellett kampányolt, amikor egy neves építésziroda vezetője váratlanul épületbejárást kért. Le volt nyűgözve, és a tulajdonost igyekezett megtéríteni, hogy ne engedje el az épületet, és közösen valami nagyszerűt alkothatnak.


Rövidítek: belevágtak.


A régi szerkezet 90%-át megőrizve és helyreállítva, a mai követelményeknek megfelelő épületet hoztak össze. Van titkuk is, amit hamarosan megosztok. Az épület hangulata rusztikus, elegáns - a recepció pultja 45 cm széles 15 cm vastag tömör gerendából készült, a padló 2 cm tömör, kezeletlen síntalpfa és kő. A tömör kő falakat belül fugázták, és lábazati fűtéssel látták el a nedvesség visszaszorítására. Mindent újrahasználtak, amit lehetett, a kovácsolt vas szegtől a szénaliftig. Úgyhogy egy elég egységes, nagyon autentikus hangulat jött létre - szinte zéró műanyaggal, kézműves munkával. Ilyet itthon nem látsz… még.

Titkuk: Az építésziroda 6o km-es körzetben vállal munkát és vezeti a kivitelezést. Minden mesterember helyi, a kőművestől az asztaloson keresztül a festőig. És vannak hagyományos eszközökkel dolgozó mesterek. De a lényeg: hogy az építtető és a tervezőiroda is magas minőséget, hagyományos megmunkálást vár el, és vasal ki mindenkiből. A hangsúly a ,,vár el”-en van, ami ,,keresletet” jelent, így van kínálat is. A cég egyébként vállal iskolákat, szállodákat de lakóépületeket is, mind hasonló, természetközeli kivitelben.


Az építész iroda honlapja és még több izgalmas részlet a házról:


Az épület fölé a felújítás alatt (7 hónap) védőtetőt építettek, hogy megóvják a régit, és időjárástól függetlenül haladhassanak - számunkra ez sci-fi. Az új funkciók új formákat kaptak (bent, kint egyaránt), de ezek kiegészítik a régi miliőt. Pár helyen kicsit könnyelmű volt az anyagválasztás (fa párkány, stb), de a végeredmény szerintem magáért beszél: inspiráló. Nem voltak restek szuper-időigényes munkafolyamatokat (tetőszegély-képzés, facsapos lépcsők, stb.) bevállalni a minőség és elegancia érdekében.


Egy szó mint száz, jó volt látni az iroda hozzáállását és nyitottságát, hogy például egy farost hőszigetelés szinte mindennapos, vagy, hogy a falak nedvesedését profi módon kezelték - látszik, hogy napi gyakorlat az, amiért mi itthon néha kapálózva küzdünk.



Délután egy faipari gyárat látogattunk meg, melynek az egyik irodahelyisége szintén egy átalakított pajtában van - a legjobb részéhez még visszakanyarodok kicsit később. Az üzemben éppen egy helyi óvoda falpaneljeit állították össze - igen, kiviteli terv alapján. A hőszigetelés? Tömörített törek (aprószalma) a szerkezet közé préselve, illetve nútféderes farost táblás hőszigetelés. Ami még izgalmas, hogy az önkormányzat ragaszkodott, hogy az építés helyéről kitermelt faanyagból épüljön az új ovi (műszárított faanyag).


Kitekintés: képzeljétek el, hogy egy városvezetés gondolkodik olyan hosszútávban, hogy saját erdőt nevel, amelyből a saját épületeit, építését (játszótér, tetőfelújítás, stb.) tudja támogatni. Mondom, sci-fi.


Nade vissza a üzembe. A tulajdonos türelmesen körbevezetett, és lelkesen válaszolt a kérdésekre. Végállomásként a csűrben beszélgettünk, ahol felhívta a figyelmet a vályogvakolatra és hosszan ecsetelte, hogy nem érti, hogy miért nem választják ezt többen. A kivitelezési gyorsaság mellett csak előnyei vannak - egy valódi családbarát megoldás. Tervezi a falfűtéses vályogkartonok beépítését - lakóházaikban igény esetén száraz és nedves technológiával is tudják ezt biztosítani.


Mi ez, ha nem inspiráció?


RG


A blog sorozat előző része ITT érhető el!





bottom of page