top of page

Beszámoló a Steico továbbképzésről

Steico továbbképzés 2023.09.06. csütörtök



A kétnapos szakmai program helyszíne a tököli Vince Tanya volt. Itt található a Puzzle Home (https://puzzlehome.eu/) cég bemutatóterme, műhelye, így az előadások mellett betekintést nyerhettünk egyből a gyakorlatba is. Bár a program elsősorban a kivitelezésben tevékenykedő ipari szereplőknek szólt, érdekes volt látni a hazai és európai törekvéseket, tendenciákat. Illetve a rendelkezésre álló környezetbarát alapanyagok, és ezek alkalmazástechnikájának megismerésére is remek lehetőség volt.


Koji László (ÉVOSZ elnök, https://evosz.hu/) beszélt az európai és a hazai piac helyzetéről, arról hogy hogyan, milyen eszközökkel lehet átvészelni a recessziót. Javaslatokat tett arra, hogyan készüljenek fel a piaci szereplők, amikor újra fellendülés következik. A mindenkit érintő gazdasági helyzetben alternatív módokat kell találnia mindenkinek, hogy fenn tudjon maradni - gondolva itt arra, hogy olyan folyamatokban részt venni, ami nem feltétlenül fő profilja az adott vállalkozónak, de kapcsolatépítésre, és arra, hogy valamilyen bevételt generáljon, alkalmas.

Beszélt arról, hogy novemberben várható, hogy az állam meghirdet egy lakossági támogatást energetikai korszerűsítésre. Így ilyen típusú megrendelések, munkák várhatóak lesznek a tavaszi időszakban. Bár ez is inkább a kivitelezőknek lehetőség, mintsem a tervezőknek.


Az előadásokat Georg Lange, az Európai Készház Szövetség elnöke (http://e-f-v.eu/) folytatta. Kiemelte, hogy mennyire fontos, hogy ebben a kis ipari szegmensben a résztvevők szoros kommunikációban vegyenek részt, és közösen dolgozzanak a technológiák, az irányzat népszerűsítésén. Az Unióban folyamatban van új szabályozások bevezetése, amik a készházakra, alternatív építőanyagokra vonatkoznak. Hogy ezek valójában segítsék a szegmens fejlődését, nagyon fontos, hogy a megfelelő információk eljussanak a döntéshozókhoz. Ezért kérte az elnök úr, hogy vegyünk részt az egyeztetési folyamatban.

Említette még, hogy most készül az Eurocode 2, mely sok, a korábbi verzióban lévő hibát igyekszik javítani. Viszont ezzel kapcsolatban is nagyon fontos, hogy a gyakorlati oldalról érkező tapasztalatok alapján tudják a módosításokat véghezvinni. Remélhetőleg az új szabályozás tényleg segíteni fogja a valójában fenntartható, környezettudatos technológiákat, ezek felhasználását, szabályozását.


A nap showműsor része az volt, amikor gázégővel égettek Steico (https://www.steico.com/) fagyapot hőszigetelést és kőzetgyapotot. Meglepő módon a vékony fa rostokból álló szigetelés nagyon jól bírta a próbát. A külső felület elszenesedése után igazából csak füstölt, nem kapott lángra. Erről a gyártás során az anyaghoz főzött ammóniumos sók tehetnek, melyekből ezzel az eljárással sokkal kisebb mennyiség szükséges, mint például a cellulóz szigeteléseknél. A kőzetgyapot ugyan szintén nem kapott lángra, de a direkt tűznek kitéve elolvadt.


A nap zárásaként az üzemben tartott gyakorlati részt Zdenek Nestrojel, aki értékesítési vezető a Steico-nál. Egy passzívház-rétegrendet kezdtek el megépíteni a résztvevők segítségével. Megépült a faváz, a belső oldali burkolás, és fagyapot hőszigetelés is került a falüregekbe. Eközben alkalom nyílt kötetlen beszélgetésre, így választ kaphattunk a nap folyamán elhangzott témákkal kapcsolatos kérdéseinkre.


Összességében pozitív élmény volt azt látni, hogy ennyi piaci résztvevő dolgozik a közös cél érdekében, hogy egy fenntarthatóbb építőipart hozzunk létre. Illetve, hogy folyamatos termékfejlesztés zajlik, új gyárak nyílnak, ami arra enged következtetni, hogy ezekre az anyagokra, megoldásokra van kereslet.




Youtube videók az eseményről:



bottom of page