top of page

Földpadlók

Végre megérkezett Angliåból a vårva vårt könyv:

Earthen Floors: A Modern Approach to an Ancient Practice

( Föld padlĂłk: egy Ƒsi gyakorlat modern megközelĂ­tĂ©sbƑl)


A könyv gyakorlati, sok kĂ©ppel Ă©s tanulsĂĄggal. Hamarosan megĂ­rom a tapasztalataimat Ă©s kĂ©szĂ­tek pĂĄr mintafelĂŒletet. Itthon hiĂĄnytudĂĄskĂ©nt lĂĄtom ezt a tĂ©mĂĄt mind kivitelezƑi, mind Ă©pĂ­tĂ©sz oldalakon. Az ĂĄltalĂĄnos elterjedĂ©st segĂ­ti - mĂĄrpedig rengeteg helyen Ă©s hasznĂĄlati helyzetnĂ©l javasolt lehet a földpadlĂł kialakĂ­tĂĄsa - hogy, a szerzƑpĂĄros mai fejjel, mai nyelvezettel, mai tapasztalatokat mutat be. A föld szubjektĂ­v besorolĂĄsom szerint ĂĄtmenet a kƑ Ă©s a fa között. IdeĂĄlis felĂŒletkĂ©pzƑ anyag a legtöbb csalĂĄdi hĂĄzas helyzetben.


EzeknĂ©l az Ă©pĂ­tkezĂ©seknĂ©l, ha a falak/vakolatok nem is kĂ©szĂŒlnek agyagos földdel, az alapok kiĂĄsĂĄsbĂłl megmaradĂł földet - modern rĂ©tegrenddel - be lehet Ă©pĂ­teni a padlĂłban. (TermĂ©szetesen ez az agyagos, humuszmentes talajra vonatkozik, amely ĂĄltalĂĄban 60cm mĂ©lysĂ©gben mĂĄr megtalĂĄlhatĂł a legtöbb terĂŒleten.)


Mindenesetre egy gondolatindĂ­tĂł Ă©s kreatĂ­v anyagrĂłl beszĂ©lĂŒnk, amely alkalmazhatĂłsĂĄgĂĄnak mĂ©g jelenleg az emberi kĂ©pzelet, mintsem az anyag potenciĂĄja szab hatĂĄrt.

bottom of page