top of page

Öreg svábház újragondolása



Örömmel tapasztaljuk azt az egyre inkább felfutó trendet, miszerint a régi értékek megőrzésére folyamatosan növekszik az igény. Ez történik Magyarhertelenden is, ahol egy műemléki környezetben lévő, de nem műemléki védettség alatt álló régi svábház felúíjtási és átalakítási terveit készítettük el. A megrendelői igény a minél természetesebb és autentikusabb épületfelújítás volt, ami egyszerre tükrözi a hagyományokhoz fűződő viszonyt, és elégíti ki a mai kényelmi igényeket is.

A tervezés során figyelembe vettük a jelenlegi energetikai követelményeket és a megrendelő kényelmi elvárásait. Filozófiánk, hogy a modern és a hagyományos megoldások nem zárják ki egymást, csak tudni kell megfelelően alkalmazni őket. Szerintünk a hőszivattyús padlófűtés a közösségi terekben, és cserépkályhás fűtés a két lakószárnyban szépen rímel egymásra.


Az alaprajz eredetileg négyosztatú, vagyis négy nagyobb részre tagolják a tartófalak a teret. Ezekhez hozzányúlni - akár arrébb rakni, nagyobb nyílást vágni bele, vagy teljesen kiszedni sokszor irreális árral jár és tartószerkezetileg is megfontolandó. Ez nem azt jelenti, hogy nem szabad, hanem hogy szükséges az átgondolt, előrelátó tervezés.


Az épületbe középen lépünk be, a két belső osztást részben egybenyitva létrejött az otthon központi része, nappalival és a konyha-étkező párossal. Ebből a térből nyílik két irányba a szülői csendesebb szárny és a gyerekek birodalma. Izgalmas része a háznak a régi, összedőlt füstöskonyha újjászületése szülői fürdőszobaként. A füstöskonyhában nem volt kémény, hanem a födém boltozatosan volt felfalazva és ez folytatódott kéményként a padlástérben. A boltozatot visszaépítve, szabadon álló káddal és a szimmetrikus, dupla kézmosóval igazi wellness hétvégét tarthatunk otthon.


A tornác állapota - egy korábbi felújítás miatt - igen ingatag volt, és elvesztette eredeti sváb hangulatát. Egy részét beépítettük, így egy szimmetrikus, nyugodt homlokzatot láthatunk a kert felől. Rengeteg variációt gondoltunk át, homlokzati osztások, benapozás, anyagok figyelembevételével.

A kerttel való kapcsolat kiemelkedően fontos volt a megrendelőnek, ezért már a ház közvetlen közelében, a tornác mellett egy magaságyást terveztünk be.


Az épület homlokzatainak kialakításához hagyományos, a vidékre jellemző anyagokat és arányokat választottunk, valamint vakolathímekkel díszítettük fel, ami összeköti a környező épületekkel, mégis egyedivé varázsolja a házat.





Építészet

Radev Gergő - felelős tervező

Tasnádi Hajnalka - építész


Statika

KONZOL Mérnöki Iroda Kft


158 m2 összes bruttó alapterület

meglévő szerkezetek: vályogtégla falak

tervezett szerkezetek:

új épített oszlopos kosárívestornác, cellulóz és kőzetgyapot szigetelés





Alaprajzi változatok








Homlokzati változatok













bottom of page