top of page

Villa a tölgyes közelében


Ez a munka különleges volt számunkra. Olyan család keresett meg minket, aki rajong a természetért, szeretnek az érintetlen erdőben sétálni, a táj, a növényzet ölelésében elmerülni.

Balatonalmádin egy érintetlen erdő területhez közel, az ős tölgyest tiszteletben tartva helyeztünk el egy talajba süllyesztett épületet, amely a lehetőségekhez mérten természetes, egészséges építőanyagokból épült. Az épület enyhén az erdő felé fordul, teljesen személyessé téve az ott tartózkodást.

A telek meredek, az épület magasságát a fák magasságához állítottuk be. A manzárd tető tömege, csökkenti a falak arányát, közelíti az épület tömegeit az erdőéhez. A terület alsó kétharmadán cserjés, bokros növényzet található, a belső harmadban, ami számunkra a védett terület, öreg tölgyek szemlélik a Balatont.

Számunkra a vezérelvek az elegancia, az intimitás és a környezetre hangoltság voltak. Emiatt is építettük már az elején a koncepcióba a balatonalmádi villa-kultúra karakterisztikáját és hangsúlyait. Az épület maga, de egyes helyiségei is a nyugalmat, pihenést támogatják mind anyagminőség (egészséges légtér), mind hanggátlás és használat szempontjából. Az épületben meditációs tér és növényzettel intenzíven belakott naptér is helyet kapott, mely oxigénnel látja el a házat.

A lejtős terep lehetőséget adott rá, hogy mindhárom szinten kapcsolódjunk a kerthez. A földszinten található közösségi terek a Balaton felé, örökpanorámás teraszokra nyit, ahol összejöhet a nagyobb család, baráti társaságok. Az emelet intim, bensőséges terei a tölgyerdő felé nyitnak közvetlenül.

A megújuló energia használata már nem lehet kérdés; a ház hőellátását és melegvíz-készítését talajszondás hőszivattyú biztosítja, a napelemes tetőcserepek pedig árammal látják el a szükségleteket. A hőszigetelés cellulóz, mely újrahasznosított papírból készül. Lélegzik a fal: a földszinti vázkerámia falazatra kívülről porózus vakolat kerül, belülről vályoggal képzett felület készül. A fürdőszobákban tadelakt falfelületeket terveztünk be, nem csak védi a szerkezetet a víztől, hanem esztétikus és kellemes tapintású is.

Tervezéskor fontos számunkra a praktikus, a leendő lakók szokásait támogató megoldások, ilyen a kültéri falfülke-nyárikonyha, a beépített központi porszívó vagy a szennyes-ledobó, mely összeköti az emeletet az alagsori mosókonyhával.


A végeredmény egy robosztus, de elegáns épület - amely a mai kor bölcsességét a hely szellemével és a növényzet egyszerűségével társítja.



Építészet

Radev Gergő - felelős tervező

Vörös Augusztina - építész


278 m2 összes bruttó alapterület


tervezett szerkezetek:

vázkerámia és könnyűszerkezetes falak

belső vályogvakolatok, tadelakt felületek

cellulóz hőszigetelés

különböző megújuló energiaforrások





Alaprajzi változatok








bottom of page