top of page

Nálam a légycsapóval kezdődött

Tudatos építkező vagy? Szép házat szeretnél?

Meg kell tanulnod rendet tartani magad körül.


Ez most egy általános bejegyzés lesz, igazából mindenkinek szól.


Egy új ház általában azért szép, mert rend van mindenhol, az anyagok frissek, tiszták – függetlenül az építészeti stílustól. Egy régi ház sokszor azért nem nyeri el a tetszésünket, mert nincs rend, kosz van, nincs karbantartva az épület.


A rendrakás akarat és kemény munka kérdése (ha nagy rendet - és általában nagy rendet kell rakni). A rend megtartása szokás kérdése, amiben senki sem lesz profi egy éjszaka alatt. Nálam a légycsapóval kezdődött. A rend alapja, hogy mindennek legyen helye, meghatározott ideje. Ebből következik, hogy mindent a helyére kell visszatenni, ha már nem használjuk - és mindent a tervezett időben kell elvégezni – mert így akarjuk – „tudatosan oda tesszük az időnket”.

Természetesen, ha kiderül, hogy valaminek nem ott van a helye, vagy máshol jobb helye lenne – akkor új rendet készítünk, de még addig is, az terv szerinti rendet tartsuk meg!

Senkitől nem lehet elvárni, hogy egy teljes házat tartson karban, ha a cipőjét nem tudja, vagy ha az asztalán nincs rend. Lehetetlennek hangzik, mert lehetetlen is. Ezért apró dolgokkal kell kezdeni a gyakorlás, ilyen például, hogy a légycsapónak is fix helye lett, és azt mindig visszarakjuk oda. Így hajnali kettőkor, ha légyvadászatra kell indulnom, mindig gyorsan fel tudok szerelkezni.

Nálam ezt követte a törölköző és a reggeli torna. Viccesen hangzik? Biztos vagyok benne, hogy sokaknak okoz kihívást, hogy mindig mindent ugyan oda és azonnal visszategyenek. Igen, nem elég egy hét múlva visszatenni a tárgyakat a helyükre, mert az már rendrakásnak és nem rendtartásnak számít. Én sohasem voltam az a rendszerető egyén, ezért van összehasonlítási alapom.


Promószöveg a rend mellett:

"Amióta rendet tartok, rengeteg időt spóroltam, sokkal kevesebb mindent hagyok el, nyugodtabb vagyok, és azzal tudok foglalkozni, ami igazán fontos számomra." - megsúgom, nem a folyamatos rendrakással szeretek foglalkozni elsősorban, de gondolom te sem.


Fokozzuk a léptéket, tartsunk rendben egy-egy szobarészt, aztán szobát.

Észre fogjuk venni magunkon, hogy több időnk van, semmit sem kell keresni, szívesebben tartózkodunk a rendben tartott helyiségeben. Valamint, hogy mikor takarításra kerül a sor, szó nélkül belevágunk.


Egy szokás felépítéséhez idő kell, de miután kialakult, már automatikusan működni fog.

Fontosnak tartom, hogy minden háztulajdonos rendben tartsa a házát, legyen ideje az épület átvizsgálásának, javításának minden évben.


A környezettudatosság ellensége a pazarlás, a rendtartással erőforrásokat spórolunk hosszútávon, és sohasem lesz kényelmetlen látogatókat fogadni a gyönyörű, szépen karbantartott házunk táján. : )


Comments


bottom of page