top of page

Mezítlábas építészek

Aranyos völgy, mosolygó emberek. A GYÜTTMENT fesztiválon adtam elő.

Az előadás diái, belinkelt videókkal a bejegyzés végén letölthetők.*


Rég jártam már ilyen természetközeli fesztiválon, és csak alig rémlik már, amikor slaggal fürödtünk a lovak mellett és a csillagos ég alatt aludtunk, mert akkor új volt kerek a világ. Az is eszembe jutott, amikor hátizsákkal indultam neki Erdélynek kemencét építeni, kalákázni – jól is voltak azok az idők, de elmúltak. Sokat változtam… rengeteget.

Jó volt találkozni barátokkal, ismerősökkel, sok klassz emberrel, akit szintén érdekel a környezettudatosság, a tudatosság és úgy általában a természettel való együttélés. A Gyüttment Fesztivál idén is szuper helyen: a Szekszárd melletti Sötét-völgyben került megrendezésre. Tágas tisztások, fák alá behúzódó népek – meg kell hagyni „túl” jó volt az idő.


Megérkeztünk, karszalagoztunk, elajándékoztunk az élelemjegyet, aztán irány a sátor, ahol az előadást tartani fogom. Pici katonai sátor az erő szélén, pár szalmabála. Út közben jó pár teli hálózsákot láttunk, a szervezők is megerősítették, a tegnapi este jól sikerült, mindenki sokáig mulatott. Na nem baj gondoltam, ha már készült, az a két embert fogom lehengerelni és lelkesíteni!: )


Összeraktunk a technikát, átugrottuk a technikai akadályokat. Egy kamerát is vittünk, hogy majd a hallgatóságot felvesszük. Az volt a tervem, hogy az előadás által kiváltott reakciókat fogom majd elemezni. (A fényképező valamiért csak az első 15 percet vette fel, de az fullHD-ben – így is lesz mit elemezni bőven)Az előadás szerintem eredményes volt - sokat készültem rá és az volt a célom, hogy egy átfogó képet mutassak be a mai "trendekről" elsősorban a földépítészet terén. Nem szántam oktatásnak, szakmai kurzusnak, egyszerűen ismeretterjesztésnek és tapasztalatmegosztásnak. És ha már ott voltam pár kifejezést, alapvető technológiát tisztáztunk.


Az előadás egy történetet mesélt el. Kicsit bevezette az embereket a témába, fokozta a hangulatot egy kis nemzetközi kitekintéssel, amit utána a hazai helyzet összehasonlításával csaptunk le. Felvetettem a helyzet okát és egy lehetséges előrelépési lehetőséget: a tanulást. Az előadás végén beszéltem arról is milyen szerveződést vannak itthon és hogy aki úgy érzi mélyítene a tudásán hol is tudja ezt megtenni. Röviden, tömören. Biztos vagyok benne, hogy sokat fogok még ezen a téren fejlődni, de nagy örömömre szolgált, hogy előadhattam, kérdésekre válaszolhattam és hogy többen is visszajelezték, hogy "átfogó" volt az előadás. : )

Az előadás közepére a sátor is megtelt, jó volt látni az érdeklődést.


Beszéltem a jövőről, az én elképeléseimről, az egyesületünk céljairól. Örültem, hogy többen jelezték érdeklődésüket a témában, valamint Lénárt István a tanyáját is felajánlotta, mint oktatási - egyesületi helyszínlehetősége (Kacár-tanya) - köszönjük!


Az előadást követő zeró-hulladék pódium beszélgetés elmaradt. Mi kerestük a helyet, a szervezőket, de hiába - pedig a téma izgalmas, és az összes programhelyszín képviselt volna benne magát. Igazából az építőiparnak hatalmas a lábnyoma minden szempontból, és hogy ezen hol lehet azonnal/hosszú távon faragni, az egy szuper téma. (Mi csak 1 napra mentünk ki, lehet másnap meg lett tartva.)


Az "tér"-nek (témakör-helyszínnek) volt egy előadásos részlege és egy műhely részlege. Az összegyűlt csapatot az előadás végén a műhelybe invitáltam, ahol már Bíró Árpád vályogépítő mester várta őket. Ott mindenki megfogdoshatta, megnézhette azt amiről én beszéltem. Ez egy jó konstrukció volt - és örülök, hogy ennyien ott maradtak "továbbtanulni". Az Élet-teret egyébként Varga Rita építész szervezte össze - köszönjük! A programok egy jó részét egyesületünk, a Környezettudatos Építők Szervezete tagjai tették ki - szerintem jó volt itt megjelenni, népszerűsíteni az elveket, anyagokat és a tudást.

Feleségemnek, Piroskának volt egy nagyon jó meglátása. Sokat házat építettek/újítottak fel/ törték rajta a fejüket. "Miért nem csinálunk egy keres-kínál" rovatot, ahol szakembereket, tervezőket lehet keresni, illetve ha valaki munkát vállalna, itt leírhatja az elérhetőségeit. Micsoda ötlet! Ajánlom a szervezők figyelmébe!


A "kiküldetés" mellett sok ismerőssel sikerült frissíteni a kapcsolatot, beszélgetni a jövőről, lehetséges együttműködésekről. A kisfiunkon érzem leginkább, hogy telik az idő - a következő szint a baráti beszélgetések. Emberek, akikkel táborozunk, együtt dolgoztunk, aztán hip-hop eltelt 2 év. Sok embert meghallgattam - volt a mondandók között ötlet, panasz, történet - mind hasznos volt - a legtöbb beszélgetés megerősített abban, hogy csináljam, amit csinálom és ne engedjek belőle senki kedvéért.


A célom az, hogy épüljenek a házak. A környezettudatos, szelíd technológiával épített, természetes, helyi anyagokból épülő házak. Ehhez szakemberek és támogatottság kell. Ahhoz pedig tiszta, átlátható és pengeéles rendszer kell. Ezt kell építeni - ugyan úgy mint egy házat.* a diák számomra jegyzet, az előadás váza - azoknak hasznos a leginkább akik jelen voltak és felidéznék a hallottakat - minden jog fenntartva : )


Ha végighallgattad az előadásomat, kérlek egy véleményező kérdőív (10 pipa) kitöltésével segítsd a munkám, és hogy "fainabb" előadásokat tudjak tartani a jövőben - köszönöm! (kitöltöm)


Egy kis kitérőt tettünk Szekszárd belvárosába is ha már erre jártunk -nagyon hangulatos és tiszta volt a belváros - gratulálok hozzá! Sétáltunk egyet a főtér környékén - sok minden bontott téglából készült - az alábbi képsorozat a rajongásomat próbálja bemutatni, az ilyen egyszerű és kiváló anyagok iránt : )
Comments


bottom of page