Kakucs


Az eredeti épület egy pici kéthelyiséges vályogház volt, amit többszörösen bővítettek a kert felé. Tárolókkal, garázzsal. A legrégebbi, rakott sárfalas épületrészt tartottuk meg, illetve a garázst, mivel ezt egyébként is így tervezték. Úgyhogy a program az első szoba és a garázs összekötése lett, egy oldalirányú bővítéssel - oldalirányba “adtunk hozzá” fűtött teret és beépíthető tetőteret az épülethez.


A meglévő konzolos födémet faoszlopokkal kis megérkező tornáccá tettük, aminek a végére egy növényekkel teli télikertet szerettek volna. MIvel ez egy speciális funkció, speciális helyen, így ez nem magastetős, hanem zöldtetős lefedést kapott végül.


Végeredményben egy L-alakú lakóépületünk lett, részben beépített tetőtérrel, a hátsó oldalon egy műhely-garázzsal. Itt a hőszigeteletlenség miatt nem készült külön födém, ami a padlástérbe való pakolást nagyban megkönnyíti.


Az eredeti épület rakott vályog és vályogtégla falazatú - az átalakításokat itt tömör téglából terveztük - ezek a falak kőzetgyapot hőszigetelést kaptak. Az új falszerkezetek favázas kialakításúak - a lakóterek mentén befújt cellulóz hőszigeteléssel és belső oldali vályogtégla falazattal (hőtároló, páragazdálkodó tömeg). A garázs mentén a faváz könnyűvályog kitöltéssel készül, amit tapasztani és vakolni lehet. A többféle falat masszív fa-koszorú fogja össze, ez biztosítja a tető terhének egyenletes felvételét. A kert felé továbbá meghosszabítottuk a kontyos tetőt, hogy a fal mentén fatárolásra is lehetőség legyen.


A mini-ház jelleg miatt, minden négyzetmétert jól megfontolva “költöttünk el”, nincsenek lézengő, “jó lesz majd valamire” terek - minden szerkezet, minden funkció a használat mérlegén ki lett dekázva.


Építészet

Radev Gergő - felelős tervező

Torma Bence építész munkatárs


Statika

Lisonyné Nagy Zsuzsanna


136 m2 összes bruttó alapterület

meglévő szerkezetek: vályogtégla falak

tervezett szerkezetek:

cellulóz és kőzetgyapot szigetelés