top of page

Izsák - gazdasági épület biofil szemlélettel



Izsákon egy gazdasági tevékenységhez kapcsolódó épületet terveztünk irodákkal, tárgyalókkal, közösségi térrel. Kifejezett igény volt az időtálló, népi építészeti jegyeket a kortárs építészettel keverő, elegáns megjelenés és az értékmentés.


A területen már állt egy szín, melynek vályogfalait megtartottuk. Az új épületrészeket úgy terveztük meg, hogy külsőleg a hagyományos oromfalas, tornácos lakóház jellegét követi, belülről viszont a modern, kortárs megoldásokat alkalmazza az energiafelhasználásban és térélményben.

A meglévő épület mellett - a gazdasági udvar felé nézve - egészséges fa áll, melynek méreteit, lombkorona-kinyúlásait figyelembe véve formálódott a tornác és az épülettömeg kapcsolata. A végeredmény egy igazán frappáns megoldás lett, a vezetői iroda elé már nem fut ki a tornác, hogy kellő távolságot tartsunk a fától, így a helyiség is több fényt kap.


Természetes építőanyagokat terveztünk be, így a tömör tégla falakra 15 cm szalmapaplan hőszigetelés, a látszó födémgerendák fölé pedig 25 cm ömlesztett cellulóz hőszigetelés került. A látszó tetőszerkezetnél a szarufák köze 15 cm szalmabála-hőszigeteléssel valamint tapasztással valósul meg.

A megrendelő nyitott volt az ötleteinkre, így a régi szín tetejére zöldtető kerül, ami segíti az épület és környezete egyensúlyba kerülését.



Építészet

Radev Gergő - felelős tervező

Tasnádi Hajnalka - építész


Szakági tervezők

Statika: Lisonyné Nagy Zsuzsanna

Gépészet, energetika: Dubicz Máté


136 m² nettó alapterület

tégla, vályog, cellulóz, szalmapaplan, zöldtető

2022, Székesfehérvár


bottom of page