top of page

Hétvégi házból otthon


Gárdony a Velencei-tó partján található város, mely régóta közkedvelt üdülőterület. A tervezési terület és a meglévő épület a település belterületén található kertvárosias lakóterületen. A szomszédos telkek szintén oldalhatárosan beépítettek, hasonló léptékű családi házakkal, nyaralókkal. 


A meglévő kis hétvégi ház az utcafronttól visszahúzva helyezkedik el. A nyeregtetős tömeg hátrafelé, a telek belseje felé nyúlik.  Kialakítása az udvar felé a bejáratig tornácos. Az épület két nagyobb helyiségből és egy kis mosdóból áll. A területen van még egy kis, könnyűszerkezetes kerti tároló, illetve egy másik épület is, azonban tervben van a telek megosztása, így ez a jövőben külön helyrajzi számra kerül.


A tulajdonos az épületet lakóépületként szeretné használni, igényeihez mérten bővíteni. Mindezt passzív, szelíd, környezetbarát rendszerekkel és természetes építőanyagok felhasználásával. Az utca felé az építési hely szűke miatt a hozzáépítés befordul, és az utcával párhuzamos, polgárias tömeg jön létre. Az egész épület új tetőszerkezetet kap, a falak és födémgerendák megőrzésre kerülnek. A padlástér hasznosítására, beépítésére későbbiekben van lehetőség.

Az új tömeggel kialakuló L-alak belső, védett sarkában kerül kialakításra  a bejárat. Egy előtérbe érkezve jobbra, az új részben található a konyha, hálószoba, fürdőszoba, illetve a gépészeti helyiség. A meglévő részen kerül kialakításra egy nagy nappali teraszkapcsolattal, a hátsó részben pedig egy vendégszoba saját kis mosdóval. Összességében cél az eredeti épület karakterének megőrzése, gazdaságos, környezettudatos fejlesztése. 

A területnek meghatározó karaktert kölcsönöznek a hatalmas fenyőfák. Ezeket igyekeztünk megőrizni, és az általuk árnyékolt udvaron kialakítani egy, a házhoz szorosan kapcsolódó, külső életteret.


A tervezés során az épület anyagaihoz szakszerűen hozzáépíthető, a programot támogató anyagokat és technológiákat tervezünk be. A hozzáépítés fa tartószerkezetére és kitöltésként farost hőszigetelés kerül. Belső oldalon 10 cm-es vályogfal épül, így hőtároló- és páragazdálkodó képessége hasonló lesz a meglévő épületrészhez, megőrizve a ,,parasztház”-karaktert. 


Építészet:

Radev Gergő - felelős építész tervező

Nedvig Bendegúz - építész tervező


Környezetbarát építőanyagok, technológiák:

vályogfal utólagos farost hőszigeteléssel

fa fal-, és födémszerkezet

befújt cellulóz hőszigetelés

lélegző, szilikát alapú vakolatok

belső oldalon vályogvakolat

vályogtégla válaszfalak2024 Székesfehérvár ~ meglévő nettó alapterület 52 m2 

nettó 95,42 m2 bővítéssel

Comments


bottom of page