top of page

Ház a házban Franciaországban



A franciaországi Saint-Beauzile település Magyarországhoz hasonló klímával rendelkezik, többek között ezért találtuk érdekesnek a 16. századi ház rehabilitációját. Az egykori kúria festői környezetben található: erdő veszi körül, és kiváló panorámával rendelkezik a Pireneusok északi részére.


Alább az építészek bemutatójának fordítása olvasható.


A beavatkozás csupán a ház délnyugati részét érinti. A koncepció részét képezi a kismértékű anyaghasználat, és a költségek terén is megkötésekkel kellett számolni. Így minimális ökológiai lábnyomot hagyunk, ami az épület és telek viszonyának teljes újragondolásához is elegendő volt. A megújított déli homlokzat főhomlokzattá vált, továbbá javult az egész ház működése: az új szobák és nagyvonalú nyitott terek a közösségi együttélést támogatják.




Három kritérium határozta meg az átformálás módját:

1. A ház precízen lehatárolt átalakítása. - Egy kiválasztott részre, a pajtára összpontosítottunk; ennek átalakításával az egész épület működését újragondoltuk. A földszinten a pajtából átalakított nappali található, köré szerveződnek az épület további helyiségei. - Az emeleten egy új közösségi terasz nyílt a festői tájra. - A homlokzati falakra nyolc egyforma, nagyméretű nyílás került, így a beltér és a kültér szinte egybeolvadt - több napfény áramlik be, és a természetes szellőzés is megoldottá vált. Emellett bentről is csodálhatjuk a tájat.





2. A lakótér minimalizálása. Az új térszervezés által adott lett a lehetőség, hogy a téli időszakban csökkentsük a lakóteret, így a háznak csak csekély részét szükséges fűteni - ezzel jelentős energiamegtakarítást érünk el.


3. Többet kevesebbel. A konkrét részletek kidolgozására törekedtünk:

  • A pajta meglévő, részben leomlott fala ciklop típusú kőrakással helyreállított. A durván stokkolt betonfelületen felsejlik a helyben található kőanyag jellemző sárgás, lilás színe - meglévő és újraépített együtt él.

  • A déli homlokzaton a nagyvonalú nyíláskialakítás minőségi hőszigeteléssel párosul - a falak anyaga organikusan termelt kender és mész egyvelege. A kellemes hőérzetet továbbá a padlófűtés biztosítja.

  • Nagy hangsúlyt kapott a könnyen fellelhető, megfizethető és egyszerűen alkalmazható építőanyagok gondos beépítése. Ezek között szerepelnek többek között az előregyártott gerendák és lemezek, betontömbök és a ciklopfal-mintára helyszínen öntött beton.

  • A medence biológiai szűrőrendszerrel lett kialakítva.



Utószó, fordítói gondolatok:

A kúria átalakulása izgalmas példája annak, hogy hogyan lehet tisztelettel hozzányúlni a romos falakhoz úgy, hogy az eredmény friss és lakható legyen. A kortárs térátalakítás és jelenkori anyaghasználat mellett megfért a természetes anyagok, nyers felületek alkalmazása is. Az újonnan átadott épület őszinte, lehetőségeihez mérten energiatudatos. Így is lehet!


Építészek: Plan Común - Kim Courrèges, Felipe De Ferrari, Sacha Discors, Nissim Haguenauer

Alapterület: 430 m2

Építés éve: 2021


A fényképeket Maxime Verret készítette.

" LA FAGE a House Within a House / Plan Común" 12 Dec 2022. ArchDaily.

Kommentare


bottom of page