Györköny


Régi paraszt porta fejlesztésében vettünk részt. A tulajdonosok a meglévő lakórészt, a mögötte lévő istállót és színt egyben kezelve, az épületre új födémet és tetőt rakva, alakítanak ki családi otthont. A régi lakóegységet több ütemben átalakították, a falazat vegyesen vert vályog, vályogtégla és tömör tégla szerkezetű. Az egész épületre egy nagy tetőt terveztünk, ami összefogja a különálló egységeket - beton koszorú nélkül. Az istállórészből gyerekszoba-egység; a színből garázs, kazánház és nyárikonyha készült. Az épület hangulatán kicsit csiszoltunk egy elegánsabb, polgáribb irányba - megtartva a régi falas elrendezés nyújtotta vidéki hangulatot. A tetőtérben vendégszobák és zsibongó létesül a tárolásra használható padlástér mellett. Az épületben a meglévő falazatokat megtartottuk, a szín megsüllyedt téglaoszlopait készítik el újra. Az épület új tetőszerkezete befújt cellulózzal, a falak pedig kőzetgyapottal szigeteltek. A szigetelésnél fontos volt a páraáteresztő képesség megtartása, azonban az energetikai követelményeket, nádpalló esetében csak 3 rétegben lehetett volna biztosítani - ami háromszori felrakási költséggel (dübelezés , sarazás, stb.) járt volna - így az egyrétegű 12 cm vastag, vakolható kőzetgyapot egy ésszerű megoldásnak tűnt.


Építészet

Radev Gergő - felelős tervező

Vörös Augusztina - építész munkatárs


Szakági tervezők

Poczik István - statika

Csigó Balázs - gépészet, energetika

Berendi Péter - villamosság


330 m2 nettó alapterület

vegyes falazatú vert vályog, vályogtégla és tömör tégla falazat

befújt cellulóz hőszigetelés

nád és kőzetgyapot táblás hőszigetelés