top of page

Családi ház az erdő mellettRomonya környezete magán viseli az egész Dél-Baranyai dombság kistájra jellemző változatos felszíni formákat, a dombvidéki jelleget. A belterület peremén elhelyezkedő kertek a környező gyümölcsösökkel, szántókkal közvetlen kapcsolatban állnak, ezáltal biztosítva ökológiai összeköttetést a külterületi és belterületi zöldfelületek között. Az üres építési telek is ezen a peremen található, az utca választja el egy kisebb erdőfolttól. A domboldal ,,gyümölcs”-utcái többnyire beépítettek, jellemzően oldalhatáron álló, észak-dél tájolású családi házakkal. Közéjük illeszkedik a tervezett földszintes épület is. A ház elhelyezésénél törekedtünk a minimális tereprendezésre, így kevés földkitermeléssel és földfeltöltéssel tudtuk kezelni a lejtős terepviszonyokat.


A nyugodt tömegű épület emberi léptékű, a környezetére jellemző nyeregtetős fedése merőleges az utcafrontra, az út felé oromfallal zárt. A délnyugati oldalán egy kisebb tömeg becsatlakozása töri meg az egyszerű formát.

A megérkezés az északi oldalon történik, innen lejt a terep déli irányban.  Az épület nyugati oldalán lévő főbejáratát kinyúló eresz védi. Az udvar felőli részéhez egy fedett és egy fedetlen terasz tartozik, így teremtve kapcsolatot az épített és a természetes környezet között. A főbejáraton az előtérbe jutunk. Innen balra található az összes lakószoba, vizes helyiségek, tároló. A ház szíve a konyha, étkező és nappali hármasa, amely felett látszó fagerendás födém készült. Ez a tér az udvarhoz szervesen kapcsolódik, a teljes átlátást nyújtó, alacsony parapetű nyílászárók intenzív kapcsolatot teremtenek a kerttel. A földszintes lakóépület tetőtere jelenleg padlástérként tárolásra használható, a család bővülésével a későbbiekben beépíthető. 


Az intenzív kerthasználatot támogatva dús növényzet fedi a telek nagy részét. Őshonos fák és cserjék telepítése mellett a permakultúra elvei szerint tervezendő kertben lehetőség van magaságyás, konyhakert gondozására is.


Az épület az egészséges családi légkör létrejötétt a természetes anyagok használatával is támogatja. Az égetett kerámia falazat kiegészítő hőszigetelést nem igényel, a tetőtéri faszerkezetek befújt cellulózzal segítik a minél kisebb energiafogyasztást.

A természetes anyagok őszinte felületei higgadt, időtálló megjelenést adnak a háznak. A fehérre vakolt falakat az udvar felé egyre sűrűbb téglafelület váltja, melynek játékos formavilágát az utcai homlokzat kerek ablakkerete vezeti be. 


A végeredmény egy olyan kiegyensúlyozott épület, amely támogatja egy család életterének létrejöttét. A ház építés alatt van, otthonná megbízóink beköltözésekor fog válni.
Építészet:

Radev Gergő - felelős építész tervező

Vörös Augusztina - építész tervező


Környezetbarát építőanyagok, technológiák:

faváz

befújt cellulóz hőszigetelés

lélegző, szilikát alapú vakolatok2024 Székesfehérvár ~ 127 m2 összes nettó alapterületComments


bottom of page