top of page

Budapesti szalmabála ház
Erdőben járunk a főváros szélén, a XII. kerületben, Csillebércen. Az erősen lejtős területen a lakóházak a 60-as évektől kezdtek felkúszni a természetbe. A terepviszonyok miatt sok nehezen megközelíthető gyalogos ösvény található a környéken. Az egyre növekvő érdekeltség miatt azonban itt is fokozatosan növekszik a burkolt felületek nagysága.


A dél-keleti lejtésű domboldalon kevés ház kínál illeszkedési pontot, a természet közelségének tisztelete, az erdő érintetlenségének megőrzése volt az elsődleges tervezési szempont a lakóháznál.


A lejtős telek több helyről megközelíthető, jellemzően a domb aljáról érkezünk fel. 

A telek felső (nyugati) része meredekebb, erdősebb, számos ősfa, cserje gazdagítja. Az út felőli része lankásabb, rajta szőlőültetvény található. A  meglévő intenzív növényzetet a lehető legkevésbé bolygatja meg a ház. A telek legmagasabb pontjára kerül egy lebontott, romos üdülő helyére. Félszint-eltolással illeszkedik a meredek terepre, elkerülve a felesleges földkitermelést. A programnak megfelelő kapcsolatokat rendeztük össze és helyeztük el; figyelembe vettük az öreg tölgyfákat, amelyeket a tulajdonos nagy becsben tart.  Fontos szempont volt a télikert (walipini) déli tájolása is a hatékony működés érdekében. 


A lakóépület alaptömege egy nyeregtetős, egyszerű házforma. A pince előtti teret védendő készítettünk egy tornácot, amely minden szint előnyére vált. A tornác favázas, enyhén díszített könyökökkel és korláttal. Az épület oromfalán szintén minimális deszkaburkolat gazdagítja a szigorú tömeget. A funkciójában és működésében is eltérő tér, a walipini faburkolatot kapott, így jelezve az eltérőséget és az alárendeltséget. 


A pinceszinten egy kerti tároló, egy szélfogó előtér és egy nagyobb belső tároló található, ahol a gépészeti rendszerek is el lesznek helyezve. A pince mellé épül közvetlenül egy nagyobb befogadóképességű víztározó. A pincéből lépcsőn juthatunk fel a felsőbb szintekre. A félszinten előtér és konyha/étkező található, felette nappali és mosdó, valamint a nappaliból juthatunk ki a melegágyásokhoz (walipini). A télikertből szintén van egy kijárat a kertbe, a nappaliból pedig a tornácra léphetünk ki. A 2. félszinten található egy szoba, a 3. szinten pedig egy szoba és egy tároló galéria. 


Az épület puritán, egyszerű, a természettel együttélő. Hasznosítja a passzívan rendelkezésre álló erőforrásokat: napfényt (walpini melegágyásos rendszerben), fák árnyékát és temperáló hatását, valamint a csapadékvizet. Az épületet folyamatosan használnák, de sokat lennének a kertben is. Így a régi épületek mintájára a nyílászárók mérete minimális. 


A természetes anyagok már a ház szerkezetében megjelennek: a földszinti falak és a tetőtér faszerkezetű. Ezek közé szalmabála és befújt cellulóz hőszigetelés kerül, a falak nehezen hozzáférhető részei közé pedig szalmapaplan. A légáteresztő vakolatok is hozzájárulnak az egészséges belső terek létrejöttéhez.


Az épület mellőzi a kihívó, sallangos megjelenést. Ami nem bújik meg a dús lombok között, az a felület természetes színben mutatkozik. A ház falai fehérek, a faszerkezetek nem színezettek, az égetett kerámia téglavörös. A helyi épített örökségben megjelenik a míves famunka, a verandás, tornácos jelleg. Ezt minimálisan idézi az épület.Építészet:

Radev Gergő - felelős építész tervező

Vörös Augusztina - építész tervező


Környezetbarát építőanyagok, technológiák:

faváz

habüveg, szalmabála, szalmapaplan, befújt cellulóz hőszigetelés

lélegző, szilikát alapú vakolatok2021 Székesfehérvár ~ 124 m2 összes nettó alapterületComments


bottom of page