Bajna



Az elmúlt években egyre többen költöznek ki régi szőlőhegyekre és alakítják át, bővítik a végsőkig ezeket az eredetileg csupán szezonálisan használt szigeteletlen kicsiny épületeket. Az előírások általában nem engednek nagymértékű bővítésre lehetőséget. A bővítés m2-ben nézve így picinek tűnhet, viszont pont a funkció váltás miatt fontos a jól átgondolt (előre)tervezés.


A meglepően szép fekvésű Bajna szőlőhegyén terveztünk át egy múlt századbeli többszintes présházat. Az eredetileg egy feldolgozótérből, a hozzákapcsolódó pincéből és egy emeleti lakószobából álló épületet az előírások miatt már nem lehet tovább bővíteni, így a belső tereit kellett újra gondolni és beszuszakolni egy mai életvitelhez megfelelő igényszintű otthont. Szerintem sikerült :)


A pince pince maradt, a földszinti terekből konyha-étkező, egy zuhanyzós fürdőszoba és egy lakószoba lett, ami dolgozóként is működhet. Az emeleti teret a tetősíkok újra formálásával tudtuk "bővíteni". Beterveztünk két kis nyeregtetőt, így kialakult egy alvós kuckó dupla ággyal, vele szemben pedig egy gardrób pakolós tér. Így a szoba használható területét közel duplájára növeltük. És az eddig ki nem használt padlás térből is egy bebújós, elvonulós szobácska lett, amit az emeleti szintről induló húzott karú lépcsőn érhetünk el. Végül 2 teljes értékű és 1 félszoba lett az eredmény az eredeti 1 szobából.


Építészet

Radev Gergő - felelős tervező

80 m2 nettó alapterület

meglévő szerkezetek: blokktégla falak, fa tetőszerkezet

tervezett szerkezetek:

új bővített fa tetőszerkezet, földszinti terasz árnyékolása új oszlopos tornác megoldással