Győr


Győr külső negyedében, eldugott helyen - vízparthoz, erdőhöz közel épült fel egy korábbi projektünk. Igény volt a műanyagok minimalizálása, így több szempontból is innovatív szerkezeteket terveztünk.

Belépve a ház központjába, a nappali-étkező-konyha terébe érkezünk. Oldalhatáros beépítési mód kötöttsége miatt a konyha megvilágítását egy “fénykürtő” segítségével oldottuk meg. Egybenyitottuk a tetőtérrel, így fentről 3 tetőtéri ablak szolgáltatja a természetes fényt főzés közben. Ugyanezt megismételtük a szobákhoz vezető kis folyosó felett is.

Hőtároló-tömeggel rendelkező szalmabálafalat terveztünk be, amit nyers agyagtéglából és helyi szalmából kiviteleztek. Helyi földből készült a tapasztás és a belső tömörített földfal is, látszó kivitelben. Lábazati hőszigetelésként habüveg került beépítésre.

A hagyományos nyeregtetős épülettömeget hosszirányba két zöldtetős, modern épületrésszel növeltük: fafödémes zöldtetővel, égetett deszka homlokzattal (Shou Sugi Ban - módszerrel).

Az épület egyedisége és összetettsége miatt nagyrészt a tulajdonos keze munkájával készült. Az épület egyesíti a hagyományos térszervezés előnyeit a mai igényekkel úgy, hogy arányaiban megőrzi a tájba illesztett magyar ház jellegzetességeit.


Építészet

Radev Gergő - felelős tervező